Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

9 milioane de lei pentru reabilitarea fostului Cinematograf “Modern”

  • Scris de  Teodora Ciofalcă
9 milioane de lei pentru reabilitarea fostului Cinematograf “Modern”

Din două cinematografe, roşiorenii au rămas doar cu amintirile pentru că nu mai există niciunul. Întâi, a fost desfiinţat Cinematograful “Carpaţi”, pe care noul proprietar l-a făcut discotecă, la început, dar a renunţat la idee din cauza vecinilor şi acum e doar o clădire părăsită ca multe altele şi un capitol încheiat.

Cu Cinematograful “Modern”  lucrurile stau cu totul altfel, adică, mai are o şansă, cel puţin clădirea, care va fi reabilitată. Dar nu va mai funcţiona ca cinematograf că, oricum, nu se mai duce prea multă lume la film. Aşa că a primit o altă identitate: Casa de cultură “Alexandru Popescu Tair”.


9 milioane de lei pentru reabilitarea fostului cinematograf
Pentru reabilitarea clădirii fostului Cinematograf “Modern” din Roşiorii de Vede este nevoie de aproape 9 milioane de lei, conform studiului de fezabilitate aprobat în ultima şedinţă a Consiliului local. Noul proiect presupune modernizarea, consolidarea şi extinderea clădirii existente cu recompartimentări interioare, amenajarea sălii de spectacol, a scenei şi spaţiilor tehnice, instalaţii de proiecţie, acustică şi sonorizare, instalaţii electrice, centrală termică şi instalaţiile aferente, refacerea pardoselii, finisaje interioare şi exterioare, înlocuirea tâmplăriei, izolaţii termice, refacerea hidroizolaţiei la terasă şi instalarea de copertine, ori tencuieli decorative. Adică aproape tot, având în vedere stadiul avansat de degradare în care a ajuns prin “grija” fostului administrator, RADEF. O sumă imensă trebuie investită pentru a reda comunităţii această construcţie şi cum este imposibil să fie asigurată din bugetul local, următorii paşi vor fi pentru accesarea unor fonduri europene.

Distrusă de nepăsare
Clădirea Cinematografului “Modern”, din centrul municipiului Roşiorii de Vede, a trecut în proprietatea publică a autorităţii locale în aprilie 2009, după ce ani la rând a fost lăsată în conservare de Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor “România Film” care nu a investit nimic, nici măcar în igienizarea sălilor pe care le deţinea. Cinematograful devenise adăpost pentru oamenii străzii mai tot timpul şi era deschis doar la balurile bobocilor când RADEF încasa bani frumoşi de la elevi. Autorităţile locale s-au îngrozit de ce au gasit în clădire şi deşi se aşteptau la ce e mai rău ce-au găsit în subol a depăşit orice imaginaţie. Printre mormane de gunoi şi bulgari de var, reprezentanţii primăriei au găsit sub scară de acces o varniţă improvizată unde un individ îşi pregătea materialul pentru zugraveli. Varul pietrificat descoperit în subsol dovedea că acolo s-a lucrat ani în şir  fără ca cineva să-l deranjeze pe locatarul clandestin care îşi improvizase şi o locuinţă în subsolul cinematografului. Autorităţile locale au mai reparat pe ici, pe colo, câte ceva, au curăţat mizeria şi gunoaiele adunate de ani şi au reuşit să folosească de câteva ori sala de spectaco,l dar aici este nevoie de mult mai mult pentru a se putea desfăşura activităţi cultural–artistice în condiţii civilizate şi de siguranţă.

Cinematografului a devenit casă de cultură
Pentru a putea accesa fondurile necesare reabilitării clădirii, cinematograful a fost transformat în casa de cultură care a primit numele lui Alexandru Popescu Tair, cunoscut poet, publicist, traducător şi grafician. Abia după patru ani de la trecerea acestei clădiri în patrimoniul public al municipalităţii se fac primele demersuri serioase pentru realibitare şi modernizare. Recent primarul mnicipiului, Cristian Duică, a făcut promisiunea că, până la finalul mandatului, va finaliza această investiţie. Roşiorenii aşteaptă cu interes să se ţinî de cuvânt.

înapoi la partea de sus