Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Centrală solară la Roşiorii de Vede

  • Scris de 
Centrală solară la Roşiorii de Vede

O centrală cu panouri fotovoltaice care convertesc energia solară în energie electrică, va va aduce o economie substanţială la bugetul municipiului Roşiorii de Vede. Nu este vorba despre un proiect utopic, aşa cum se prezintă prin campaniile electorale, ci despre o realitate care se va concretiza în viitorul foarte apropiat.

Confirmarea a venit din partea Ministerului Economiei, în data de 11 aprilie 2013, printr-o scrisoare în care se comunica municipalităţii faptul că un proiect depus în anul 2010 a fost declarat eligibil şi va primi finanţare.

Municipiul Roşiorii de Vede va beneficia de o finanţare nerambursabilă în sumă de circa 36 milioane lei (360 miliarde lei vechi) prin intermediul Axei prioritare 4 din Programul Operaţional Sectorial „Creşterea competitivităţii economice”, pentru construirea unei centrale fotovoltaice cu putere instalată de 2,84 Mwh, cu cuplare la reţeaua electrică de distribuţie. Obiectivul se va construi la marginea oraşului, pe terenul fostului CAP din localitate.
Valoarea totală a proiectului a ajuns, însă, la 46 de milioane (460 de miliarde de lei vechi), dat fiind faptul că a fost nevoie de aplicarea unei corecţii la valoarea indicatorilor tehnico-economici, prin prisma faptului că TVA era de 19% la momentul elaborării studiului de fezabilitate şi a cererii de finanţare. Partea de cofinaţare din partea autorităţii administrative locale este de aproape 742 mi lei (7,4 miliarde lei vechi), reprezentând o cotă de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile şi va fi achitată din bugetul local.
După finalizarea investiţiei, autoritatea publică locală va deveni proprietara acesteia, va opera centrala solară şi nu va putea transfera această activitate unui operator economic. 

Beneficii de miliarde, la propriu!

Energia electrică ce va fi produsă de centrala solară va fi folosită exclusiv pentru consumul propriu al iluminatului public şi al instituţiilor publice de pe raza localităţii. Cu alte cuvinte, sediul primăriei, căminul de bătrâni, sălile de sport, stadionul, piaţa, sera, zona de agrement, vor beneficia de curent electric gratis. Acelaşi regim se va aplica şi pentru iluminatul public şi semaforizarea municipală.
Potrivit primarului oraşului, Cristian Duică, în acest mod se vor face economii serioase la bugetul local, având în vedere că numai pentru iluminatul public municipalitatea cheltuie în fiecare an peste 4 miliarde de lei vechi.

„Ne-a cam dat peste cap bugetul de investiţii comunicarea venită de la Ministerul Economiei, dat fiind faptul că trebuie să alocăm cei 7,4 miliarde de lei (vechi), cota parte ce revine municipalităţii”, a mărturisit acesta, dar a recunoscut că se merită „deranjul”, având în vedere beneficiile ulterioare.  
Într-un gest de fair-play mai puţin întâlnit în politică, actualul primar, Cristian Duică. a  ţinut să precizeze faptul că proiectul a fost conceput şi înaintat în timpul mandatului predecesorului său, Ion Nuţu, dar tocmai acum a fost aprobat pentru finanţare.  

Nu putem decât să-i mulţumim domnului fost primar Nuţu pentru acest proiect”, a spus Cristian Duică.

 

înapoi la partea de sus