Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Cristian Duică: “Problema câinilor comunitari este problema cea mai grea cu care mă confrunt”

Numărul maidanezilor de la Roşiorii de Vede s-a micşorat vizibil în ultimul an, iar mulţi dintre câinii care se mai plimbă pe străzile oraşului sunt crotaliaţi, semn că cineva s-a ocupat de ei. Totuşi, municipaliatea este departe de a rezolva pe deplin problema. 

 

De altfel, aceasta a fost una dintre promisiunile pe care primarul Cristian Duică le-a făcut în campania electorală şi care i-a şi adus voturi substanţiale, având în vedere faptul că roşiorenii erau exasperaţi de maidanezii care se înmulţiseră atât de mult încât nu era stradă sau spaţiu între blocuri în care să nu te întâmpine adevărate haite. A fost şi printre primele lucruri de care a început să se ocupe imediat ce a preluat mandatul de primar. Nici nu bănuia, însă, pe atunci, cât de greu îi va fi şi câte situaţii nebănuite la acel moment va avea de înfruntat. Vreo 30 de ONG-uri din ţară şi străinătate, ambasade străine, comisii parlamentare şi iubitori de animale autohtoni au început să streseze municipalitatea cu explicaţii pentru fiecare acţiune şi cu o monitorizare excesivă. Toate acestea, îl fac pe acesta, după aproape un an, să spună că este problema cea mai grea cu care are de-a face de când se află în fruntea administraţiei publice locale.

“Este problema care pare să preocupe cel mai tare. Despre nicio altă problemă a oraşului nu s-a mai interesat nimeni la acest mod. Problema câinilor comunitari este problema cea mai grea cu care mă confrunt de când am preluat mandatul. E o problemă pe care nu ştiu cum s-o abordez, de multe ori, pentru că este foarte complexă.

De când sunt pe această funcţie este o presiune atât de mare creată pe chestiunea câinilor, mult mai mare decât mi-am putut închipui şi este un timp mare pe care îl petrecem cu acest lucru, o risipă de energie mare, la care se adaugă corespondenţa care trebuie întreţinută cu toate aceste organizaţii nonguvernamentale din ţară, dar mai ales din străinătate, explicaţii pe care să le dăm fiecăruia în parte, răspunsuri la sesizări stupide”, ne-a declarat primarul roşiorean.

Potrivit spuselor sale, au fost strânşi câinii de pe stradă, au fost duşi la adăpost, sterilizaţi şi lăsaţi acolo, în primă fază, dar s-a dovedit a nu fi pe placul celor care-i monitorizau.

“Foarte multe organizaţii neguvernamentale ale iubitorilor de animale, reprezentanţi ai ambasade străine, printre care cele ale Olandei şi Germaniei, ne-au spus că nu trebuie să-i ţinem în adăposturi, că trebuie să le dăm drumul înapoi pe stradă. Sunt mulţi iubitori de câini din localitate care vin în fiecare zi la adăpost, îi numără, ştiu foarte bine de cum îi prindem, îi cunosc. Au fost şi două comisii parlamentare care ne-au verificat în urma reclamaţiilor care au fost făcute de către iubitorii de animale de aici” ne-a mai povestit Cristian Duică în legătură cu presiunea făcută din ţară, dar mai ales, din afară. .

“E o presiune destul de mare. Fiecare câine pe care îl prindem este inventariat, este luat în primitre de toţi aceşti iubitori, astfel încât, de multe ori, întrece posibilităţile noastre de a avea grijă de aceste animale”, a mai adăugat acesta.

În momentul de faţă, hrana şi asistenţa veterinară pentru patrupedele comunitare este asigurată de un ONG din afara ţării care a aşi mijlocit “exportarea” a 150 de exemplare în Austria. Pe de altă parte, însă, au angajat un om care stă la adăpost şi cântăreşte catitatea de hrană care se dă la câini, supraveghează curăţenia sau tratamentele medicamentoase. Orice mică abatere este consemnată şi raportată organizaţiei non-profit, după care urmează un lung şir de explicaţii şi de lămuriri.

În legătură cu posibilitatea unei soluţionări a chestiunii, primarul roşiorean spune că organizaţia cu care colaborează municipalitatea a propus, ca pe cheltuiala acesteia, să fie sterilizaţi toţi câinii din gospodăriile populaţiei, cu excepţia celor cu pedigree, după modelul oraşului Timişoara, unde consiliul local a adoptat o astfel de hotărâre pe care a şi pus-o în aplicare. Dar nici aşa nu este garantat că se rezolvă problema câinilor maidanezi pentru totdeauna, pentru că, periodic, în oraş apar exemplare noi, aduse de prin alte localităţi, într-un fel de turism canin.

 

înapoi la partea de sus