Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

După 12 ani, se renegociază tarifele serviciului de distribuţie a gazelor la Roşiori

Sumele încasate din chirii şi concesiuni pot reprezenta o importantă sursă de venit la bugetele localităţilor, care, de la an la an, sunt tot mai sărace. Dar, ca să se întâmple lucrul acesta, contractele trebuie făcute „pe bune”, adică în folosul urbei şi nu pentru satisfacerea unor interese personale, de grup, sau partinice. Altfel, comunitatea nu se alege decât cu paguba.


Cam aşa stau lucrurile la Roşiorii de Vede unde, mai bine de 12 ani, din suma încasată pentru concesionarea serviciului de distribuţie a gazelor, administraţia publică locală nu a reuşit nici să acopere cheltuielile cu cârpirea străzilor în urma extinderii reţelei de gaze, dar să se mai aleagă şi cu vreun profit. Şi asta, pentru că prin contractul de concesiune, s-a stabilit ca redevenţa anuală să fie de numai 0,1 USD/mp/an! Adică 10 cenţi pe metru pătrat, anual. Raportat la cursul de ieri al dolarului, înseamnă vreo 34 de bani.

Nina Bucur
Contractul a fost încheiat la data de 21.12.2001, între Consiliul Local Municipal Roşiorii de Vede şi SC Grup Dezvoltare Reţele (GDR) SA, firmă cu sediul în Bucureşti, căreia i s-a încredinţat contractul de concesiune pentru distribuţia gazelor naturale pe 49 de ani. Contractul şi redevenţa de nimic au fost criticate în repetate rânduri, dar administraţia publică locală nu a reuşit în tot acest răstimp, să renegocieze pentru o sumă măcar apropiată de normal. S-a tot invocat faptul că actul a fost făcut de aşa manieră încât nu se poate acţiona în nici un fel împotriva firmei cu pricina şi că ar ieşi în pierdere doar municipalitatea.
Pe lângă banii pierduţi prin cuantumul infim al redevenţei, municipalitatea a avut de pierdut şi din cauza faptului că, într-o sfidare totală faţă de autorităţi şi faţă de cetăţeni, firma cu pricina lăsa un adevărat dezastru in urma lucrărilor de extindere a reţelelor de gaze. Dacă ceilalţi furnizori de utilităţi din oraş, cum ar fi cei de apă sau canalizare, extindeau reţelele forând pe sub asfalt, GDR venea, adesea, la două zile în urma lor şi spărgea asfaltul chiar alături.
Dar, cum orice minune are şi un sfârşit, pare că a venit şi finalul acestei situaţii. Mai precis, s-a aflat că municipalitatea a găsit în cele din urmă o cale de comunicare cu firma respectivă, dar şi de renegociere a contractului încheiat cu 12 ani în urmă.

„Să creştem de cel puţin 10 ori suma”
Primarul Cristian Duică pare că are un real talent de negociator pentru că, după ce chiar în primele luni ale preluării mandatului de primar a reuşit să renegocieze contractul cu firma care se ocupă de străzi obţinând o reducere cu 25% a tarifului de reparaţie, iată că, la un an de zile, începe demersurile pentru renegocierea contractului cu GDR.
„Pentru că se încasează o sumă extrem de mică din acest contract am discutat cu firma de gaze şi sper ca în cursul acestui an să modificăm contractul de concesiune şi să creştem de cel puţin 10 ori suma. Am reuşit să intrăm într-un contact normal cu ei după ce mult timp acesta a fost, practic, întrerupt”, a anunţat primarul roşiorean în emisiunea „Punctul pe I”, la Media Sud.
Mai mult decât atât, acesta a afirmat că GDR va fi obligată „să facă lucrări de calitate să nu mai intervenim după ei sau să rămână străzile cu gropi în urma lor. Am convenit şi acest lucru cu ei. Dacă nu sunt în stare să facă aceste lucrări vor plăti la alţii pentru ele. Dar să lase străzile aşa cum le-au găsit atunci când au început lucrarea”.

Contractul din 2001 este contrar contractului cadru naţional
Potrivit contractului de concesiune încă în vigoare, preţul redevenţei ase calculează pe metru pătrat, lucru care contravine contractului cadru naţional pe care Ministerul Industriilor îl are cu distribuitorii de gaz, a atras atenţia Cristian Duică.
”Preţurile la gaze nu se fac nici pe metru liniar, nici pe lungime de reţea, nici pe metru pătrat. Se face la volumul de gaze livrate. Acesta este contractul cadru naţional pe care Ministerul Industriilor îl are cu cei care distribuie gaz. Şi acelaşi lucru trebuie să-l facă şi GDR cu noi. Deci,  vom lucra nu pe metru pătrat, nu pe metru liniar de reţea, ci în funcţie de volumul de gaz livrat. Iar suma totală de încasat estimată după acest criteriu este undeva de 10 ori mai mare decât se plăteşte acum ”, a declarat şeful administraţiei publice roşiorene.   
Potrivit acestuia lucrurile sunt deocamdată în faza socotelilor, dar este important faptul că reprezentanţii GDR au acceptat punctul de vedere al municipalităţii şi s-a decis aşezarea la masa tratativelor.

înapoi la partea de sus