Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Gradul de îndatorare al Alexandriei încă mai permite şi alte împrumuturi

Gradul de îndatorare al Alexandriei încă mai permite şi alte împrumuturi

Vizibil, Alexandria este un municipiu în schimbare. Pentru aceasta se plăteşte un preţ de fiecare locuitor în parte, vorbind de împrumuturi accesate de primărie, nu de acele investiţii făcute pe spinarea fondurilor europene.

La capitolul grad de îndatorare, Alexandria n-a sărit calul, dar nici în şa n-a prea stat. Potrivit primarului Victor Drăguşin, gradul actual de îndatorare al Alexandriei a ajuns la 18,53 la sută. Nu este unul mare, dar nici de neglijat, dacă se are în vedere accesarea de noi împrumuturi bancare. Aceasta pentru că o limită de sub 30 la sută indică o rezervă în apelarea la împrumuturi. Ce depăşeşte acest prag ar putea prăbuşi oricând primăria în insolvenţă.

Mai pe înţelesul fiecărui contribuabil, gradul de îndatorare reprezintă acel procent, cotă din venitul net eligibil, ce poate fi alocat pentru plata ratelor unui credit. În condiţiile legii, pentru calcularea gradului de îndatorare se are în vedere vedere media aritmetică a veniturilor proprii formate din impozite, taxe, contribuţii, alte vărsăminte, alte venituri şi cote defalcate din impozitul pe venit, diminuate cu veniturile din valorificarea unor bunuri, pe ultimii trei ani anteriori anului în care se solicită autorizarea finanţării rambursabile, care urmează să fie contractată sau şi garantată.

În esenţă, ratele scadente, dobânzile bancare şi comisioanele reflectă totalul datoriilor aferente finanţărilor rambursabile. Aceasta înseamnă că gradul de îndatorare al primăriilor nu poate depăşi 30 la sută din media rezultată, pe fiecare an, din întreaga durată a serviciului datoriei publice locale a finanţărilor respective.

 

Se întrevăd noi datorii

Pentru că actualul grad de îndatorare a capitalei de judeţ încă nu a ajuns la pragul de 30 de procente din bugetul propriu, primarul Alexandriei ne-a mărturisit, recent, că e rost de noi împrumuturi bancare. “Până la limita de 30 la sută mai putem împrumuita 21 miliarde de lei vechi. Deocamdată, nu am stabilit pentru ce obiective, dar în principal vizează infrastructura”.

În toată această poveste există şi o parte bună. Primarul Drăguşin exclude ideea majorării taxelor şi impozitelor locale, spunând că impozitele şi taxele colectate de la persoane fizice şi juridice nu reprezintă mare lucru, ajungând la numai 15 la sută. “Nu înseamnă prea mult pentru buget. De aceea nici nu mă interesează să cresc aceste impozite şi taxe, pentru două-trei miliarde de lei, cât ar putea fi în plus”.

Tot primarul Alexandriei avea să precizeze că ponderea dărilor locale încasate de la persoane fizice reprezintă doar 3 la sută din totalul bugetului local, iar de la persoanele juridice se strâng 12 procente, în ciuda faptului că Alexandria are circa 2.800 de agenţi economici

înapoi la partea de sus