Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Nici contractul încheiat cu Eco Sud SRL nu figurează că ar avea legătură cu proiectul “Sistem integrat de management al deşeurilor menajere”

  • Scris de 

Contractul pentru administrarea Depozitului de la Mavrodin încheiat de Consiliul Judeţean Teleorman cu SC Eco Sud SRL are aceleaşi specificaţii neconforme cu realitatea ca şi cel pentru colectarea şi transportul gunoiului menajer la depozit, încheiat cu SC Polaris M Holding SRL, potrivit cărora nu este nicio legătură cu un proiect cu finanţare europeană şi nu este vorba despre achiziţii publice.
Cel mai tare ne-au încurcat declaraţiile autorităţilor judeţene care ne-au dat dreptate, dar au susţinut că nu trabuie să ne intereseze aceste aspecte!

Şeful Direcţiei Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, Mugur Băţăuş, a susţinut că ar fi şi nu prea, o legătură între cele două contracte şi un proiect european, respectiv Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Teleorman, pentru că, agenţii economici respectivi nu sunt plătiţi din bani europeni.

 „Depinde din ce punct de vedere priveşti situaţia. Contractul acesta de servicii am putea să spunem că ar putea să fie rezultat al unui proiect finanţat cu fonduri europene. Dar contractul de servicii, în sine, nu este finanţat prin fonduri europene”, a  spus Mugur Băţăuş. În schimb, răspunsul la întrebarea dacă este vorba de o achiziţie publică sau nu, a fost categoric afirmativ, dar considerat nerelevant de reprezentantul administraţiei judeţene.  
 

Documentele susţin contrariul

Faptul că n-ar exista nicio legătură cu un proiect finanţat din bani europeni a contractelor semnate cu Eco Sud SRL şi Polaris M Holding, în ciuda faptului că realizarea sistemului de management al deşeurilor în judeţul Teleorman, proiect în valoare de peste 21 de milioane de euro, s-a făcut, în proporţie de 75%, din bani de la Uniunea Europeană este contrazis şi de comunicatele de presă transmise de-a lungul anilor chiar de către Consiliul Judeţean Teleorman. Documentele respective pot fi citite pe site-ul instituţiei la secţiunea “ISPA-Deşeuri-Teleorman”. Acestea au prezentat investiţia astfel: „Uniunea Europeană, prin programul ISPA - Instrumentul Structural pentru Politici de Preaderare- sprijină eforturile României de aliniere la standardele europene cu privire la protecţia mediului. Astfel, cel mai mare proiect din istoria post-decembristă a Teleormanului, al cărui beneficiar final a fost desemnat Consiliul Judeţean Teleorman, “Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Teleorman”, finanţat prin programul ISPA al Uniunii Europene, are o valoare care se ridică la circa 21,5 milioane euro, din care: 75% contribuţie din fonduri ISPA, 18% contribuţie de la bugetul de stat şi 7% contribuţie a Consiliul Judeţean Teleorman”.

Un alt document, dar de dată mai recentă, remis publicităţii de Consiliul Judeţean Teleorman după semnarea contractului cu SC Eco Sud SRL, la data de 7 martie 2013, arată că: “În conformitate cu prevederile Memorandumului de Finanţare încheiat între Comisia Europeană şi Guvernul României, Consiliul Judeţean va încredinţa –în urma unor licitaţii publice organizate pe principiile transparenţei şi eficenţei– două contracte unor operatori privaţi, unul de operare a depozitului de la Mavrodin şi unul de colectare şi transport a deşeurilor de pe întreg teritoriul judeţului.

 

Aproape 21 de milioane de euro din administrarea depozitului ecologic de la Mavrodin

 

Potrivit anuţului de atribuire publicat nu doar pe site-urile de achiziţii publice, ci chiar pe pagina de internet a instituţiei (www.cjteleorman.ro), ECO Sud  SRL va încasa pentru administrarea depozitului de la Mavrodin, suma de  91.457.099 lei (aproape 21 de milioane de euro), de la cetăţeni şi instituţiile de pe raza judeţului, pentru sortarea, compostarea, tratarea şi depozitarea deşeurilor menajere.

Suma va fi rotunjită consistent din alte activităţi, cum ar fi, de pildă, valorificarea materialelor reciclabile care vor fi sortate la depozit.

Contractul a fost semnat pentru o perioadă de 15 ani şi potrivit prevederilor acestuia, Eco Sud SRL va asigura “întreţinerea, exploatarea şi repararea construcţiilor, instalaţiilor şi echipamentelor, construcţia celulelor de depozitare nr. 2 şi eventual nr. 3, închiderea celulei nr. 1, instalarea sistemului de colectare a gazelor de depozit la celula nr. 1 şi la celula nr. 2 pe parcursul depozitării deşeurilor, arderea gazelor de depozit rezultate de la celula nr. 1 şi eventual 2 în instalaţia de ardere, primirea deşeurilor menajere şi asimilabile acestora de la operatorul de colectare şi transport judeţean, sortarea şi comercializarea deşeurilor reciclabile, compostarea deşeurilor verzi şi organice şi comercializarea compostului rezultat, respectarea normelor de igiena şi protecţia mediului”. Potrivit caietului de sarcini, administraţia judeţeană a anunţat că firma respectivă va mai asigura monitorizarea solului şi subsolului Depozitului Central de la Mavrodin, dar şi a subsolului depozitelor închise de la Alexandria, Roşiorii de Vede şi Turnu Măgurele, prin prelevarea periodică de probe de apă din puţurile de monitorizare existente la aceste depozite neconforme. Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Consiliului Judeţean, girate prin semnătură de preşedintele Adrian Gâdea, Eco Sud SRL va trabui ca, pe parcursul timpului de derulare a contractului, fără să perceapă majorarea tarifului de depozitare pe tona de gunoi menajer, să adopte cele “mai noi practici din domeniu pentru reducerea cantităţilor de deşeuri depozitate în celule”.

înapoi la partea de sus