Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Povestea unei investiţii europene de peste 20 de milioane de lei, nefuncţională nici azi

Foto arhiva Foto arhiva

Orice este posibil în România! Această zicală se aplică foarte bine şi în cazul Depozitului Ecologic de Deşeuri Menajere de la Mavrodin. Despre această investiţie cu fonduri europene, cu care mai marii judeţului s-au mândrit ani de-a rândul prin mass-media, s-au scris pagini întregi, cred că s-ar putea scrie chiar o carte, o comedie, despre un obiectiv care a înghiţit peste 20 de milioane de euro, căruia i s-a tăiat panglia în urmă cu 3 ani, dar care nu funcţionează nici în ziua de astăzi.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, regulile stricte în privinţa depozitării resturilor menajere s-au aplicat şi acestei ţărişoare, numai că infrastructura necesară pentru această activitate nu s-a putut realiza. Astfel, Comisia Europeană a cerut autorităţilor să închidă toate gropile de gunoi de la marginea localităţilor şi să transporte resturile la un depozit conform normelor europene. Numai că, fizic, această acţiune era imposibil de realizat, deoarece, să luăm exemplul Teleormanului, în acest judeţ nu exista nicio groapă conformă. Acest lucru l-a determinat, la vremea respectivă, pe Liviu Dragnea, actual vicepremier şi fost preşedinte de Consiliu Judeţean la Teleorman să realizeze un proiect pentru construirea unui depozit conform cu standardele impuse de Uniune. Proiectul a fost eligibil, s-a găsit constructorul, locaţia, banii au venit din fonduri europene, s-au găsit resurse şi la bugetul de stat, toate chestiunile organizatorice păreau să fie bine puse la punct. DAR, pentru că întotdeauna există un „dar”, după terminarea construcţiei (cu probleme şi aici, pentru că au existat deficienţe constatate de beneficiar), apar alte situaţii, am putea spune hilare: se organizează licitaţii pentru găsirea administratorului şi a transportatorului. Şi de aici, începe circul, licitaţiile sunt contestate, mai trec câţiva ani, se organizează alte licitaţii, ajungem în 2013 şi aflăm de la coordonatorul proiectului, Ilie Bălan, că s-a găsit şi administrator şi transportator pentru groapa de gunoi de la Mavrodin, însă mai trec câteva luni şi iar NIMIC. Nicio administraţie publică din judeţ nu duce resturile acolo. Între timp, majoritatea primăriilor din judeţ au primit numeroase amenzi de la Garda de Mediu, mare parte contestate şi câştigate în instanţă de administraţiile publice. Un lucru este cert, gunoiul menajer ajunge tot la vechile gropi de la marginea satelor şi oraşelor.

Plătim mai mult la gunoi, dar acesta ajunge tot la marginea oraşului

Toate aceste lucrurile erau cunoscute, s-a mai scris despre ele, dar în urmă cu aproximativ 2 luni, apar elemente de noutate. Luăm cazul Alexandriei, municipiul reşedinţă de judeţ. Se întruneşte Consiliul Local la sfârşitul lunii martie, când ... ce să vezi? Pe ordinea de zi există un proiect de hotărâre pentru majorarea tarifelor la gunoi începând din luna următoare. La punctul respectiv, o parte dintre aleştia cer explicaţii de la directorul firmei care se ocupă de strângerea resturilor menajere în oraş. De ce să se majoreze taxele? Şi explică, Daniel Dincă cum trebuie angajaţii săi să transporte gunoiul la Mavrodin, astfel că acest lucru implică mai mulţi bani pentru carburant etc., etc. În cele din urmă, proiectul devine hotărâre, iar de la 1 aprilie, alexăndrenii plătesc mai mult la gunoi (la blocuri, tariful a crescut de la 4 lei/persoană la 6, iar locuitorii de la case plătesc 9 lei/persoană). Nimic spectaculos până acum, dar când afli după câteva săptămâni de la majorare, că Alex Sal Pest, firma de salubritate a municipiului reşedinţă de judeţ transportă resturile menajere la ieşirea din Alexandria, la vechea groapă, te întrebi dacă nu cumva ai fost păcălit. „Pentru ce plătesc alexăndrenii mai mulţi bani la gunoi?”


Fumul gros ajunge până în oraş

Şi ca să fim şi mai penibili decât atât, groapa inexistentă în hârtii, de la marginea Alexandriei este incendiată periodic, ca să se mai facă loc, probabil, la alte câteva tone de deşeuri. Şi acest lucru are implicaţii tot asupra populaţiei. Fumul gros degajat ajunge până în oraş, spre disperarea oamenilor cu locuinţe la periferie, care nu pot aerisi locuinţele, deoarece funiginea le intră în case. Şi pompierii au de furcă în caz de foc, pentru că trebuie să intervină. De la începutul anului şi până acum, pompierii alexăndreni au fost sesizaţi de 4 ori să acţioneze pentru a stinge focul de la groapă, ultima dată fiind în urmă cu aproximativ o săptămână. „După cel de-al patrulea incendiu, am informat în scris Garda de Mediu, deoarece acest eveniment a afectat locuitorii municipiului”, ne-a declarat Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al ISU Teleorman. 

Daniel Dincă contrazis de vicepreşedintele CJ, Ilie Bălan

Punctul culminat al acestei poveşti încâlcite acum urmează. În urmă cu circa o săptămână, după ce directorul Alex Sal Prest, Daniel Dincă ameninţa un jurnalist prezent la ultimul incendiu de la groapa de gunoi ilegală, acuzându-l că dă foc resturilor doar pentru un subiect de presă şi chiar că îl poate aresta, dacă dumnealui binevoieşte, acelaşi manager transmite un document oficial către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman, prin care îi informează că firma de salubritate a început transportarea resturilor menajere din Alexandria, unde credeţi … la Mavrodin. Cu alte cuvinte, domnul Dincă le spune acestora că pot sta liniştiţi de acum înainte pentru că nu mai există pericol la vechea groapă. Însă, directorul nostru, care nu demult declara că „duce gunoiul în Cosmos” este contrazis de vicepreşedintele Consiliul Judeţean Teleorman, Ilie Bălan, de altfel omul care a coordonat întreg proiectul Depozitului de la Mavrodin. Acesta a declarat în exclusivitate pentru Teleorman news că în acest moment nicio administraţie publică din judeţ nu transportă resturile menajere în localitatea unde este construit depozitul. 

Până la urmă singurii păgubiţi din toată povestea asta sunt cetăţenii, lor li se scot mai mulţi bani din buzunar pentru plata facturii la gunoi, ei sunt poluaţi şi inspiră un aer nociv şi tot ei trebuie să suporte lipsa de interes sau inspiraţie a autorităţilor, care nu au reuşit nici până la această dată să deschidă un depozit conform.

înapoi la partea de sus