Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Primării datoare, dar încă solvabile

Primării datoare, dar încă solvabile

Peste 90 la sută dintre comunele României sunt în insolvenţă şi nu în criză financiară, este de părere un avocat care deţine o casă de avocatură. Potrivit acestuia, primăriile sunt în faliment, pentru că datoriile lor depăşesc cu mult posibilitatea de a mai aduce venituri la Bugetul de Stat.

Din câte se preconizează, Ordonanţa de Urgenţă 46/2013 va pune capac multor administraţii locale îndatorate până peste cap, iar în Teleorman o bună parte dintre comune trăiesc doar din împrumuturi.

Reglementările ordonanţei, însă, ar cam avea vicii de procedură, după părerea specialiştilor, în ceea ce priveşte răspunderea persoanelor care au contribuit la apariţia insolvenţei.

 Zeghe pentru edili?

 Aceeaşi ordonanţă mai arată că demnitatea de primar poate fi una periculoasă, pentru că dacă nu se declară insolvenţa primăriei la timp, primarul ar putea ajunge la închisoare.

Întrebat fiind dacă am putea avea cazuri cu primar din Teleorman care să facă puşcărie din acest considerent, administratorul public al judeţului, Teleorman, Mircea Dumitrescu, ne-a declarat că nu crede că vreun primar şi-ar asuma un asemenea risc de a nu declara insolvenţa: “Ce interes ar avea un primar să nu-şi declare insolvenţa? Nu e de joacă cu aşa ceva!”, a spus Mircea Dumitrescu, care nu deţine informaţii dacă există vreo primărie din Teleorman care să se afle în situaţia de insolvenţă.

Răspunsul se regăseşte în prevederea respectivei ordonanţe care spune că în cazul în care primăria unei localităţi intră în insolvenţă,  aceasta nu mai poate fi ordonator principal de credite, iar cei care o conduc, îşi pierd atribuţiile de a le mai administra financiar, dar îşi exercită în continuare celelalte atribuţii.

Întrucât instituţia care deţine şi evidenţa datoriilor acumulate de administraţiile locale este Direcţia Finanţelor Publice Teleorman, directorul executiv Lefterie Comănescu, ne-a precizat ieri, 1 iulie, că “până în prezent nicio primărie nu şi-a declarat insolvenţa”.

Totuşi, ce poate risca un primar care ascunde sub preş insolvenţa? Acesta ar putea ajunge să dea cu subsemnatul, răspunzând şi pecuniar pentru acţiunile lor şi pentru crearea de prejudicii financiare.

Dacă s-ar merge mai departe cu firescul, atunci ar trebui ca pentru  pentru situaţia de insolvenţă creată unei primării să răspundă penal şi cel care a dat ordin politic aceluia care conduce primăria, să acţioneze într-un anumit mod, care a condus la intrarea în insolvenţă a unităţii teritorial administrative respective. Nu se va întâmplă, însă, aşa ceva, oricât ar fi de logic să se aplice.

Descentralizarea, însă, va face “victime” în următorii ani, întrucât multe primării nu se vor putea susţine singure financiar şi vor claca în faţa datoriilor. Aşadar, nu mai este mult nici până la intrarea în incapacitate de plată, dar să avem puţină răbdare, măcar până la marea regionalizare.

înapoi la partea de sus