Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Redevenţă de peste 600.000 lei pentru colectarea şi valorificarea gunoiului menajer

Consiliul Judeţean (CJ) Teleorman va încasa o redevenţă de circa 620.000 lei (RON), pentru început, din exploatarea Depozitului ecologic de la Mavrodin dar şi pentru colectarea şi valorificarea materioalelor reciclabile recuperate din gunoiului menajer din judeţ.

Suma va creşte în anii următori ajungând până aproape de 700.000 lei, potrivit lui Mihail Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Intercomunitare pentru managementul deşeurilor. Banii vor în contul Consiliului Judeţean, sporind, astfel, bugetul judeţului. 

Ilie Bălan, vicepreşedintele CJ Teleorman şi coordonatorul proiectului ne-a confirmat faptul că, până la urmă, 1 august rămâne data definitivă pentru punerea în funcţiune a Sistemului integrat de management al deşeurilor menajere în judeţul Teleorman, după ce au fost parafate şi contractele cu cei doi operatori, Eco Sud şi Polaris M Holding. Depozitul ecologic de la Mavrodin, partea cea mai importantă a sistemului, realizat cu circa 21,5 milioane de euro, din care 75% contribuţie din fonduri europeane, va intra şi el în funcţiune la capacitate, din aceeaşi zi. 

La 25 august, demonstraţie cu cele două tipuri de utilaje achiziţionate
”Proiectul este finalizat, iar parteneriatele public-private cu cei doi operatori au fost şi ele realizate”, a spus vicepreşedintele CJ pentru pentru Teleorman news, ca argumente pentru afirmaţia sa. Acesta a mai adăugat că pe data de 25 august cele două parteneriate public-private încheiat cu Eco Sud şi Polaris vor fi prezentate oficial într-o conferinţă de presă. “Cele două tipuri de utilaje achiziţionate în cadrul proiectului vor fi expuse pe platoul din faţa consiliului judeţean vor fi şi se va face o demonstraţie de funcţionare a acestora, în aceeaşi zi”, a mai declarat Ilie Bălan. Conform spuselor sale, raportul final al proiectului a fost avizat şi transmis la Comisia Europeană, după ce s-au făcut mai multe corecturi impuse în urma auditului făcut de organismele europene. Vicepreşedintele CJ Teleorman a susţinut că a fost vorba doar despre nişte neadvertenţe minore legate, de pildă, de netransmiterea la timp a unor facturi.

Când se realizează tot ce prevede proiectul?

Ani la rând, autorităţile judeţene s-au mândrit cu faptul că prin implementarea proiectului se va realiza un “sistem la standarde europene”.care să facă Teleormanul un judeţ cu adevărat curat. Pe pagina de internet a consiliului judeţean, la secţiunea “ISPA – Deşeuri Teleorman” sunt trecute a se face o serie de achiziţii şi dotări pecare încă nu le regăsim în teritoriu. Dar, cum site-ul respectiv nu a mai fost actualizat din data de 17 august 2010, de la tăierea panglicii inaugurale la Depozitul de la Mavrodin, probabil că multe s-au schimbat între timp…
Documentele postate, cel mai probabil, prin 2005, vorbesc despre:
”(…) maşini ermetice de colectare a deşeurilor, respectiv camioane pentru compactarea gunoaielor echipate corespunzător pentru a descărca containere de gunoi EURO de 240l sau containere închise de 1.1mc.(…) Un sistem de colectare semi-modern pentru zonele urbane constând în puncte de colectare suficiente în diferite locaţii în fiecare municipalitate în oraş unde sunt aşezate containere de 1.100 l, în principal în vecinatatea blocurilor.

La aceste puncte de colectare a deşeurilor se vor stoca şi colecta 1.1 mc de gunoi.

Fiecare casă în parte (nu în blocuri) în fiecare din cele 5 oraşe şi municipalităţi vor fi furnizate pubele de 240 l pentru colectarea deşeurilor.

Contractorul va colecta deşeurile din punctele de colectare ce deservesc blocurile şi de la fiecare casă în parte în fiecare zi şi le va transporta la depozitul de la Mavrodin.. Cantitatea de deşeuri de la punctele de precolectare este estimată la containere de 3 x 1,100 l pentru deşeuri nereciclabile.

Numărul total de puncte de precolectare – 464, numărul de case individuale - 22.280 , numarul de containere de 1,100 l – 1.392 şi numărul de pubele de 240 l – 21.915.

Proiectul conţine obţinerea de 23,200 Euro-lazi de gunoi de 240 l si 3,500 de Euro-containere de 1,100 l. Acestea se vor adresa întregii populaţii din judeţ”.

Într-un comunicat de presă dat publicităţii la data de 8 mai 2008, se spunea că:

”În cadrul aplicaţiei sunt achiziţionate 37 de vehicule de colectare şi transport a de

şeurilor de 16 metri cubi.

Astfel, după licitaţia internaţională organizată de Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare, din cadrul Ministerului de Finanţe, firma FARID Industrie SpA din Italia, a fost desemnată câştigătoare (…). De asemenea, firma ComInt S.p.A., a fost desemnată, în baza unei licitaţii internaţionale, să livreze următoarele echipamente: compactor, încărcător frontal, bulldozer şi un camion cu capacitate de 3,5 tone. Menţionăm faptul că se aşteaptă ca în această perioadă să înceapă livrarea containerelor de 1,1 mc şi a pubelelor de 240 l de către firma câştigătoare Helesi din Grecia”.

 

înapoi la partea de sus