Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

„Şefii administraţiilor în situaţie de insolvenţă, nu trebuie să mai aibă dreptul să candideze”

  • Scris de 
„Şefii administraţiilor în situaţie de insolvenţă, nu trebuie să mai aibă dreptul să candideze”

Contestată de unii pe motiv că ar fi neconstituţională şi, în acelaşi timp, apreciată de alţii ca reprezentând biletul către intrarea în normalitate la nivelul administraţiilor locale, insolvenţa primăriilor şi a consiliilor judeţene a devenit o realitate de zi cu zi în România, actul de naştere fiind O.U.G. nr. 46/2013, publicată în Monitorul Oficial la data 24 mai 2013.

 Printre cei mai vehemenţi contestatari se află, bineînţeles, unii şefi de administraţii locale care se simt vizaţi de o atare situaţie, speriaţi mai mult de faptul că vor pierde controlul banilor publici. Alţii, spun că este o dovadă de responsabilizare faţă de cheltuirea banului public.
Potrivit ordonanţei de urgenţă emisă de guvern în luna mai 2013, oraşele, comunele sau judeţele care au datorii mai vechi de 120 de zile reprezentând peste 50% din bugetul general sau nu au plătit salariile pe o perioada mai mare de 120 de zile de la data scadenţei, intră in insolvenţă.

Cristian Duică, primarul municipiului Roşiorii de Vede, consideră măsura ca „normală” şi spune că trebuie respectată limita gradului de îndatorare a localităţii sau judeţului.

„Este o măsură normală, pentru că şi primăriile ca şi firmele trebuie să aibă un regim juridic de respectare a finanţelor publice şi a finanţelor pe care le administrează. Există un grad de îndatorare, există o limită de suportabilitate la fiecare localitate, până la care se poate îndatora şi cred că trebuie bine ţinut cont de acest lucru”, ne-a declarat edilul roşiorean.

     Cei vinovaţi, să plătească cu funcţia

     Singura sa „problemă” în această chestiune este faptul că cei care se fac vinovaţi de o atare situaţie nu trebuie să scape nepedepsiţi. În opinia sa, primarului sau preşedintelui consiliului judeţean ar trebui să i se retragă dreptul de a mai candida pentru un nou mandat, măcar pentru o perioadă de timp, iar administratorul public, şeful serviciului economic şi şeful de la taxe şi impozite ar trebui să plătească cu funcţia.  

Părerea mea este că şefii administraţiilor în situaţie de insolvenţă nu trebuie să mai aibă dreptul să candideze dacă au ajuns să ducă o localitate în situaţia de insolvenţă. Şi nu numai aceştia, ci şi şeful serviciului economic, cel al direcţiei de taxe şi impozite, administratorul public, trebuie să plătească, pentru că veniturile şi cheltuielile publice trebuie să fie bine echilibrate. Ceva trebuie făcut, în sensul ăsta. Oamenii ăştia nu pot să meargă înainte după ce au adus un oraş sau o comună în pragul falimentului”, a declarat Cristian Duică.

     „Nu este vorba întotdeauna de o culpă a administraţiei publice locale”

     Pe de altă parte, primarul roşiorean a admis că sunt cazuri în care administraţiile publice locale sunt puse în situaţii financiare dificile proiecte la care se sistează finanţarea.
„Nu este vorba întotdeauna de o culpă a administraţiei publice locale. Este o culpă comună, un fel de cerc vicios. Se întâmplă în cazul unor investiţii care durează mai mulţi ani. Se primeşte finanţarea în primul an, după care nu se mai dă. Şi ca să termini, trebuie să pui bani din bugetul local”, a spus Duică şi şi-a continuat exemplificarea cu o situaţie petrecută în comuna Dobroteşti, cu câţiva ani în urmă.
     ”Vă dau un exemplu pe care îl cunosc foarte bine. În comuna Dobroteşti s-au făcut şapte poduri. Li s-a dat finanţarea în proporţie de 50%. Restul de 50% de unde să-i scoată? A trebuit să pună restul din bugetul primăriei. În situaţii de genul acesta se produce un dezechilibru”, a mai adăugat primarul. Exemplificările au continuat cu o situaţie care însă se perpetuează la Roşiorii de Vede. Este vorba despre l
ucrările de modernizare şi reabilitare la Şcoala de Arte şi Meserii, un proiect în valoare de 11.143.586 de lei, cu finanţare promisă de la guvern. Lucrările au demarat în 2008, dar s-au oprit după un an, din cauza sistării finanţării.
     Dacă ne punem acum să repornim reabilitarea Şcolii de Arte şi Meserii pe cheltuiala bugetului local, băgăm oraşul în datorie de nu-l mai scoatem”, a spus Cristian Duică.

Acesta a ţinut să facă precizarea că nu se întâmplă la fel în cazul proiectelor cu finanţare europeană.

      Suspendarea fondurilor europene se face cu „ajutor” politic din ţară
     ”Fondurile europene nu se sistează decât din vina celui care le derulează. Adică, ori este o greşeală de licitaţie, ori de tragere a fondurilor, ori de execuţie a lucrării. Comisia Europeană nu opreşte niciodată banii aşa, pur şi simplu, de pildă, pentru că e primarul de nu ştiu ce culoare politică”.

Dar, cum diavolul se ascunde în amănunte, şi în acest caz, inventivitatea politicului din România a reuşit să creeze breşe. Astfel, potrivit lui Cristian Duică, uneori se produc suspendări ale finanţărilor europene din cauza unor piedici puse din ţară pe criterii de diferenţă de culoare politică.

      „Primarul dintr-o localitate are o culoare politică diferită de cea a guvernului, de exemplu. Atunci, cei de la guvern „se străduiesc” să trezească Comisiei Europene o serie de suspiciuni asupra unor lucruri neadevărate. Până se fac verificările, se suspendă finanţarea. Între timp, pot să treacă şi doi ani de zile până se constată că nu a fost nimic adevărat”, a povestit primarul municipiului Roşiorii de Vede.    

înapoi la partea de sus