Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Sistemul integrat de management al deşeurilor menajere din Teleorman naşte noi contradicţii

Sistemul integrat de management al deşeurilor menajere din Teleorman naşte noi contradicţii

     Polaris M Holding SRL va câştiga aproape 160 de milioane de lei (aproape 40 de milioane de euro) din colectarea gunoiului menajer din Teleorman şi din transportarea acestuia la Depozitul de la Mavrodin, conform anunţului de atribuire postat pe site-urile de achiziţii publice.

Potrivit unor relatări din presă, ar fi unul dintre cele mai mari contracte semnate de firma respectivă, de la înfiinţare şi până în prezent. Acesta se va desfăşura pe parcursul a opt ani, iar Polaris va avea de transportat circa 100.000 de tone de deşeuri în fiecare an, la groapa ecologică de la Mavrodin.

Contractul a fost semnat în data de 14 iunie în urma unei licitaţii la care s-a mai înscris încă o societate comercială care a pierdut, iar după 30 de zile, Sistemul Integrat de management al deşeurilor din judeţul Teleorman, ar fi trebuit să intre în funcţiune. Termenul a fost amânat, însă, pentru data de 1 august, pentru a treia oară. Autorităţile judeţene au anunţat, iniţial, data de 1 iulie, amânată, însă, din cauza nesemnării contractului de colectare şi transport a deşeurilor. Apoi, nu s-a respectat nici cel de-al doilea termen, fixat la 15 iulie.

      Potrivit unei declaraţii anterioare făcută de Mihail Cojocaru, preşedinte Asociaţiei intercomunitare “Teleormanul”,  startul oficial se va da la data de 1 august 2013, evenimentul fiind precedat de o conferinţă de presă susţinută de autorităţile judeţene şi de cei doi operatori, respective, Eco Sud şi Polaris. Conform statutului propriu, asociaţia a fost înfiinţată “în scopul înfiinţării, oragnizării, reglementării, exploatării, monitorizării, gestionării” a managementului deşeurilor menajere din judeţ.

Licitaţiile s-au ţinut fără respectarea proiectului cu finanţare europeană?

     O simplă citire a anunţului de atribuire a contractului încheiat cu Polaris postat pe internet de autoritatea contractantă, adică Consiliul Judeţean Teleorman, ridică două mari semne de întrebare la secţiunile II şi VI, iar autorităţile judeţene sunt datoare cu explicaţii publice.
     Mai precis, deşi chiar din denumirea contractului reiese că Polaris va presta “Servicii publice de colectare şi transport a deşeurilor municipale solide în judeţul Teleorman”, nemaivorbind despre faptul că este implicată administraţia publică judeţeană,  potrivit celor scrise la Secţiunea II.1.6,  contractul NU intră sub incidenţa acordului privind contractele de achiziţii publice.
Şi mai interesant este faptul că, potrivit menţiunilor de la Secţiunea VI.1, contractul cu pricina NU  este legat de un proiect/program finanţat din fonduri comunitare. Consemnarea este cel puţin bizară având în vedere faptul că Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Teleorman, se realizează, în principal, cu fonduri europene.

      Drept dovadă stauu chiar comunicatele de presă date de Consiliul Judeţean Teleorman de-a lungul timpului şi care se găsesc postate şi pe site-ul instituţiei. Iată un exemplu: “Consiliul Judeţean Teleorman a obţinut finanţarea prin ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Preaderare), a proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Teleorman” în valoare de 21 514 000 euro, din care: grant ISPA 16 054 500 euro şi contribuţie românească 5 459 500 euro”.

Pe de altă parte, conform proiectului, funcţionarea sistemului integrat depinde de stabilirea unui operator care procesează deşeurile aduse la depozitul central din localitatea Mavrodin şi alt operator care să efectueze transportul din cele 97 de localităţi urbane şi rurale la aceeaşi locaţie din Teleorman şi, implicit, de semnarea contractelor cu aceştia.

Din păcate, nu am putut să lămurim aceste două aspecte cu reprezentanţii autorităţii judeţene, deşi am încercat, de mai multe ori, în cursul zilei de vineri să îi contactăm. Potrivit unor surse din Consiliul Judeţean, reprezentanţii instiuţiei care au în responsabilitate atribuţiile referitoare la managementul deşeurilor menajere, au avut o întâlnire de lucru chiar cu reprezentanţii celor doi operatori.

 

înapoi la partea de sus