Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Super-oferta de sezon: Ţânţari de 1,2 miliarde de lei vechi, DOAR la Alexandria

Super-oferta de sezon:  Ţânţari de 1,2 miliarde de lei vechi, DOAR la Alexandria

În Alexandria ţânţarul costă 26.400 lei vechi. Aşa ar putea arăta calculul, raportând suma totală de 1,2 miliarde de lei vechi, cât reprezintă valoarea celor două contracte de dezinsecţie aeriană şi terestră din Alexandria, la populaţia stabilă a capitalei de judeţ, de 45.434 locuitori, potrivit datelor oficiale înregistrate la ultimul recensământ.

 

În situaţia în care tot mai mulţi locuitori ai Alexandriei se plâng de faptul că municipalitatea i-a lăsat de izbelişte în faţa invaziei „vampirilor” bâzâitori, existând două contracte pentru dezinsecţie care fac din ţânţari cele mai scumpe insecte din judeţ, cel puţin, primarul nu consideră oportună dezinzecţia, aşteptând, probabil, toamna, pentru eliminarea acestora pe cale naturală.

 

Din surse credibile, la Roşiorii de Vede nu s-a stropit contra ţânţarilor nici cu apă chioară, precum s-a întâmplat şi în anii anteriori. Aşadar, se păstrează cu sfinţenie obiceiul, aşa încât edilii social-democraţi ar putea constitui o asociaţie de protejare a micilor vampiri bâzâitori. Cel puţin, la Alexandria, după prima şi unica încercare de dezinsecţie din această vară, ţânţarii au suferit mutaţii, îngrăşându-se şi înmulţindu-se mai mult decât s-ar fi aşteptat oricare alexăndrean.

 

Am încercat să luăm legătura cu primarul Alexandriei, Victor Drăguşin, pentru a ne lămuri pentru ce s-au făcut cele două contracte de dezinsecţie, în cuantum total de 1,2 miliarde lei vechi, câtă vreme efectele erau de mâncărime şi chiar alergice simţită pe pielea fiecărui locuitor, dar acesta nu mai răspunde la telefon. Ba mai mult, apelantul primeşte, în mod automat, un mesaj predefinit sub forma: „Nu pot vorbi acum… ce s-a întâmplat!?”

 

Ceea ce se întâmplă, de fapt, este în aproape tot judeţul, unde  populaţia a devenit, fără să vrea, donatoare de sânge pentru ţânţari şi gazdă pentru microbii transportaţi de aceste insecte. Povestea aceasta ar continua până la jumătatea lunii august, când primăria a anunţat că va face o a doua dezinsecţie. Nu înseamnă, însă, că de la acea dată locuitorii Alexandriei ar putea fi scutiţi de înţepăturile ţânţarilor.

 

Simptomele înţepăturilor de ţânţari, stresul populaţiei

 

 Potrivit specialiştilor din domeniul medical, în timpul ciupiturii, femela ţânţar, căci doar aceasta înţeapă, nu se mulţumeşte să extragă  sânge, ci îşi injectează saliva care conţine un anticoagulant care neutralizează plachetele sangvine pentru ca sângele să rămână lichid şi să nu înfunde trompa insectei.

 

După injectarii salivei, sistemul imunitar reactionează. Aceasta provoacă o reacţie imediată a mastocitelor, celule specializate situate în pătura inferioară a pielii. Respectivele celule secretă histamină, principalul mediator al alergiilor de tip 1. În maxim un minut apare şi senzaţia neplacută survenită în urma înţepăturii, dar care dispare  după eliberarea histaminei.

Roşeată, umflatură şi senzaţie de mâncărime, e cam tot ceea ce rămâne în urma vizitei micului vampir pe pielea fiecăruia dintre noi. Aceasta în caz că nu se ajunge la alergii care pot dura şi câteva săptămâni. Dar vorba scrisă a primarului: “ce s-a întâmplat?” 

înapoi la partea de sus