Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Subvenţiile îşi iau zborul către rentieri Recomandat

Subvenţiile îşi iau zborul către rentieri

La nivelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Teleorman, sunt înregistrate şase cereri pentru subvenţia acordată pentru bunăstare păsări, însumându-se o valoare de 7.036.601,76 lei, iar pentru bunăstare porci, se va plăti suma de 3.861.309,28 lei, aferentă unui număr de cinci cereri.

Dacă fermierii cred că vor intra în posesia acestor subvenţii într-un timp scurt, se înşeală, întrucât plata rentei viagere se virează la Poşta Română, urmând ca beneficiarii să intre în posesia sumelor în decurs de aproximativ două săptămâni, căci acestea sunt procedurile poştale. Pentru liniştea fermierilor, A.P.I.A. a virat în conturile de subvenţie ale Centrelor Judeţene sumele necesare efectuării plăţilor către beneficiarii ajutoarelor de stat privind bunăstarea păsărilor şi bunăstarea şi protecţia porcinelor, în sumă totală de 688.295.000,00 lei, aferentă anului financiar 16 octombrie 2011 - 15 octombrie 2012, din care 432.895.000,00 lei pentru bunastare păsări şi 255.400.000,00 lei pentru bunăstare porcine. Aceasta în situaţia în care de aceste subvenţii vor beneficia 498 rentieri, din care 286 de beneficiari ai ajutorului de stat pentru bunăstare păsări şi 212 de beneficiari ai ajutorului de stat pentru bunăstare porcine. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va plăti astăzi, 28 noiembrie, ultimă tranşă în valoare de 22,820 milioane lei, pentru un număr de 22.457 rentieri agricoli. Suma totală alocată pentru plata rentei viagere agricole în anul 2012 a fost de aproximativ 72 milioane lei pentru un număr de 74.000 rentieri agricoli. Odată cu această ultimă plată toţi rentieri agricoli, care în perioada 01.03. - 31.08.2012 au obţinut viza anuală prin centrele judetene APIA, îşi vor încasa dreptul cuvenit pentru renta viageră agricolă aferentă anului 2011. Pentru înţelesul tuturor, APIA precizează că „renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa, ori încheie acord cu investitorul (se aplică persoanelor care au solicitat obţinerea calităţii de rentier până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv). Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat, pentru care s-a încheiat acord cu investitorul şi echivalentul a 50 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat”. Totodată, potrivit informării APIA, pentru suprafeţele mai mici de 1hectar suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul. Renta viageră se plăteşte într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată. În cazul în care rentierul decedează, renta datorată acestuia în anul respectiv poate fi încasată de moştenitorii săi pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moştenitor, după care acordarea acesteia încetează de drept.

înapoi la partea de sus