Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Constituţia lu’ Felix

Aleşii neamului s-au gândit ei, aşa, că ar fi necesară o schimbare a Constituţiei, legea fundamentală a ţărişoarei noastre. Nu contează că trebuie să facem referendum, din nou. Nu contează nici că va trebui să scoatem de la bugetul de stat, câteva milioane de lei. N-are a face că populaţia României s-a săturat până peste cap de alegeri, de votare, de referendum sau cum ai vrea să-i mai spui.

Parlamentarii vor schimbarea Constituţiei, după cum le vine şi le convine. Şi nu oricum. Printre modificările propuse pentru noua lege fundamentală, aleşii noştri s-au gândit să introducă un articol referitor la presă. Nu e rău ca aşa-zisa a patra putere în stat să beneficieze de niscai protecţie din partea autorităţilor…
Mai pe înţelesul tuturor, patronii de presă, care fie vorba între noi decid „orientările” şi „direcţiile” abordate de orice redacţie în parte, fie că vorbim de presa scrisă, fie de audio-vizuală, sunt exoneraţi de orice responsabilitate, în caz de proces, cu toate că redactorul sau reporterul respectiv, în cele mai multe cazuri, doar execută un ordin al patronului.
Toată „manevra” pare a fi organizată pentru a scăpa un singur om de la răspunderea penală: Dan Voiculescu, acest Felix al antenelor. O idee idioată le-a venit parlamentarilor în momentul în care directorul antenelor a fost pus sub acuzare, iar peste trustul Intact a început să planeze suspiciunea că a făcut jocul unui partid în campaniile electorale desfăşurate anul trecut. Nu mai e cazul să amintim ce abordare a avut trustul patronat de Dan Voiculescu.
Şi pentru ca omul de afaceri să nu ajungă şi el pe mâna procurorilor, ca un fel de recompensă pentru ajutorul dat, aleşii noştri au decis să schimbe Constituţia, ca să-l scoată basma curată.
Privind din alt punct de vedere, al jurnalistului, omul care, de fapt, face toată treaba „murdară” şi care nu primeşte, în schimb, decât un salariu, de cele mai multe ori modest, poate chiar mizer şi care nu doreşte decât să îşi facă treaba bine, să câştige o pâine, situaţia este dramatică.
Să ne gândim cam cum s-ar desfăşura activitatea presei, după intrarea în vigoare a noului act normativ. Să presupunem că un ziar este trimis de patron la un subiect (cu menţiunea clară din partea conducerii să îl scoată pe „X” sau „Y” într-un anumit fel), ce vizează să spunem un om politic. Acestuia din urmă nu îi place ce a ieşit din reportaj şi dă în judecată jurnalistul. Patronul nu are vreo răspundere, din punct de vedere juridic, iar angajatul nu are bani să meargă prin procese cu respectivul subiect, potent din punct de vedere financiar, şi iată cum jurnalistul poate ajunge un mare infractor.
Este adevărat că de-a lungul timpului, cel puţin în presa centrală, mai ales cea tabloidă, au fost nenumărate scandaluri, care au ajuns în faţa judecătorilor. Aceştia din urmă au fost nevoiţi să decidă cine are şi cine nu are dreptate. Dar, în acelaşi timp, în toate aceste procesele penale de calomnie, s-au cerut şi chiar s-au dat sume uriaşe de bani, iar dacă un jurnalist nu ar mai avea sprijinul şi susţinerea patronului, s-ar alege praful. Cu alte cuvinte…presei i se pune căluşul în gură, încât presa se va întoarce obligat-forţat spre ode şi osanale.

înapoi la partea de sus