Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Articole filtrate după dată: Mai 2013

Înşelătoria politică

Uff! Deşi nu ne place, vrem, nu vrem, vorbim iar  despre politicieni. Ne prefacem de multe ori că nu ne mai pasă de ei şi încercăm pe cât posibil să facem abstracţie de existenţe lor. Sforţarea nu ţine prea mult, însă, pentru că, mai devreme sau mai târziu, tot recunoaştem că ei ne controlează şi ne conduc vieţile. Preţurile alimentelor sau ale serviciilor, lipsa locurilor de muncă, drumurile proaste sau asfaltate la preţuri astronomice, nivelul taxelor şi impozitelor pe care le plătim, condiţiile mizerabile din spitale, lipsa de finanţare a învăţământului, costul medicamentelor sau lipsa utilităţilor care să asigure un minim de civilizaţie, toate acestea şi multe altora le datorăm lor, politicienilor, indiferent de culoarea lor politică. Lor trebuie să le „mulţumim” şi pentru incompetenţii puşi în funcţii cheie de la ministere la conducerea şcolilor şi spitalelor ca să ne facă viaţa amară. 

În schimb, ei  îşi aduc aminte mult mai rar de noi. Memoria unui politician e deseori scurtă şi extrem de selectivă, reţinând doar chestiunile care îl interesează direct şi personal.
De pildă, Crin Antonescu, parlamentar de Teleorman. A bătut cărările judeţului, în timpul campaniei, indiferent de starea timpului, braţ la braţ cu Liviu Dragnea promiţând că „România puternică începe de la Teleorman”, imediat după alegerile parlamentare. Şi ne mai vorbea preşedintele Senatului despre „efortul de a aduce investiţii semnnificative în Teleorman, deci de a crea locuri de muncă”. Dar şi despre faptul că nu va uita să se întoarcă în judeţul care l-a mai asigurat cu un mandat de patru ani, nu doar de senator, ci chiar de şef peste toţi senatorii. Vorbă să fie, că fapte, ioc! Există vreun cetăţean din Teleorman care să poată spune că a avut posibilitatea de a i se mai adresa în vreo chestiune? Ştie cineva cum poate fi contactat senatorul de Teleorman, Crin Antonescu? Sau, măcar, l-a mai văzut cineva prin colegiu, ca să nu mai vorbim de judeţ?
Dar,  în viata politică există norme specifice pentru campaniile electorale. Când au loc alegeri, fiecare partid le acuză pe celelalte că induc electoratul în eroare. Alegătorul, sufocat de valuri de propagandă care îl asaltează din toate părţile, nu mai poate face deosebirea între promisiuni sincere şi minciuni seducătoare. Iar politicienii sunt conştienţi de acest lucru şi profită din plin.
Se spune că sfera politicii are două caracteristici care relevă preponderenţa minciunii: concurenţa şi şefia. Concurenţa politică oferă numeroase ocazii de a obţine succesul cu ajutorul înşelătoriei. Iar cerinţele combinate ale succesului politic şi ale şefiei încurajează folosirea minciunii, lucru care este sesizat, în genere,  de mulţi, dar, din păcate nu de către toţi cei care urmează a fi înşelaţi.

Citeşte mai departe ...

Beneficiu nemeritat pentru CEZ şi ceilalţi furnizori privaţi de electricitate

Companiile private care furnizează energie electrică consumatorilor finali din România, între care şi CEZ, beneficiază pe nedrept de un regim preferenţial, fiind scutite de la plata taxelor şi impozitelor locale şi profită de prevederile unui act normativ de pe vremea când serviciile respective erau asigurate de o firmă cu capital de stat. Situaţia se perpetuează din perioada Guvernului condus de Adrian Năstase,  fără ca parlamentarii sau guvernele care s-au perindat ulterior la conducerea ţării să se sesizeze până acum.

Cum în actualul legislativ judeţul Teleorman a trimis 12 reprezentanţi, între care preşedintele Senatului, Crin Antonescu şi vicepremierul României, deputatul Liviu Dragnea, am considerat util să sesizăm acest aspect.

Despre CEZ am scris de multe ori în paginile ziarului nostru şi, în majoritatea cazurilor, nu de bine, fiind vorba, în general, despre debraşări abuzive ale populaţiei, despre siatemul halucinant de facturare din care nu înţelegi nimic, sau despre facturile care aduc populaţia în pragul infarctului.

Stat în stat

Deşi bugetele localităţilor au fost de la an la an mai sărace, iar administraţiile publice locale sunt obligate să suporte costurile întreţinerii reţelelor de iluminat public, fără să beneficieze de niciu avantaj, oricât de mic, CEZ nu plăteşte niciun leuţ pentru folosirea domeniului public. În schimb, încasează facturile şi obţine profit pe spinarea cheltuirii de bani publici. Potrivit spuselor edililor teleormăneni, lămpile pentru iliminatul public se cumpără pe cheltuială proprie iar ca să fie montate au fost nevoiţi să angajeze personal şi chiar să cumpere utilaje care să-i ridice pe oameni în vârful stâlpului fără ca viaţa să le fie pusă în pericol. Mai mult decât atât, primarii din judeţ se plâng de faptul că termenele de plată a curentului electric consumat sunt atât de scurte, încât, se întâmplă ca atunci când a venit factura la primărie, termenul de plată să fie deja expirat şi trebuie să plătească penalităţi.

Colac peste pupăză, în urmă cu vreo doi ani, primăriile au fost somate să cumpere stâlpii de înaltă tensiune de pe raza localităţilor, dar solicitarea s-a lovit de refuzul aproape unanim al administraţiilor locale, mai ales din cauza preţului exagerat cerut pentru fiecare stâlp. Excepţie a făcut doar Primăria Alexandria care a trebuit să plătească 4,2 miliarde de lei vechi pentru stâlpii din reţeaua de iluminat a oraşului. Ca să poată accesa fondurile europene, administraţia publică a municipiului reşedinţă de judeţ trebuia să devină proprietarul reţelei de iluminat public. Aşa se face că, mai de voie, mai de nevoie, a acceptat propunerea CEZ şi a achitat suma de 4,2 miliarde de lei vechi. Banii au fost plătiţi în trei tranşe, potrivit primarului Victor Drăguşin, după negocieri la care distribuitorul de energie electrică a susţinut că valorile de inventar ale reţelelor electrice au fost actualizate. Deşi mulţumit de proiectul european, primarul nu s-a arătat de acord că CEZ este scutită de la plata taxelor locale şi spune că bugetul local este văduvit de sume însemnate, în acest fel.

Fost primar, senatorul Nicolae Mohanu spune că va face demersuri pentru lămurirea situaţiei

Extrem de nemulţumit de solicitarea CEZ ca primăriile să cumpere stâlpii din reţeaua electrică s-a arătat şi primarul de atunci al municipiului Turnu Măgurele, Nicolae Mohanu.

„Stâlpii sunt foarte vechi şi valoarea lor este de mult amortizată. Au stabilit o valoare totală de circa 3 miliarde pentruTurnu Măgurele. Legea i-a protejat şi îi protejează: în continuare: nu plătesc impozite, taxe, nimic”declara acesta, în urmă cu un an, când CEZ a revenit cu solicitatrea la primării.
Acum, din calitatea desenator, ne-a declarat că are în vedere iniţierea unui demers care să lămurească situaţia.

„Este incorect ca acest furnizor de utilităţi să fie scutit în baza unei legi care nu ar mai trebui să funcţioneze având în vedere ca firmele private nu trebuie să fie scutite de plata taxelor şi impozitelor locale. Ei au închiriat utilităţile pe care le au pentru furnizarea curentului electric la diverşi furnizori de alte utilităţicu contracte ferme pe bani buni, iar, la rândul lor, nu plătesc nimic”, ne-a declarat senatorul Mohanu.

Acesta a ţinut să precizeze că va lua legătura cu ceilalţi parlamentari de Teleorman pentru ca, împreună, să facă o interpelare pe acest subiect.

Aşteptăm să vedem promisiunea parlamentarului pusă în practică şi, mai ales, aşteptăm cu interes răspunsul ministerului de resort sau chiar al guvernului.

 

Citeşte mai departe ...

„Trimite-mi urgent bani pentru avocat”

Atunci când vor să înşele pe cineva, infractorii găsesc metode dintre cele mai inedite. Cu toate că, prin serviciul de prevenire, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Teleorman a făcut publice nenumărate sfaturi pentru cetăţeni, să nu cadă în plasa hoţilor, în ultima perioadă s-au primit sesizări de înşelătorii prin telefon. Vorbim de sume mari de bani (circa 10.000 de lei şi aproximativ 3.000 de euro), pe care trei teleormăneni le-au transferat în conturile unor persoane necunoscute, crezând că le trimit copiilor.

Citeşte mai departe ...

„Cutremur” de un miliard, la Alexandria

Nu trebuie să ne panicăm pentru că un miliard de lei vechi nu reprezintă pabugele produse de un adevărat cutremur, ci o simulare pe care municipalitatea alexăndreană doreşte să o realizeze, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman şi cu celelalte autorităţi locale care ar interveni în cazul în care s-ar produce o catastrofă.

Citeşte mai departe ...

Romii au furat startul evenimentelor organizate de Ziua Copilului

  • Publicat în Social

În calendarul de evenimente organizate de Ziua Internaţională a Copilului, prima manifestare a fost un spectacol susţinut de elevii de etnie rromă din municipiul reşedinţă de judeţ. Aproximativ 100 de elevi din municipiul reşedinţă de judeţ au fost prezenţi în sala de şedinţe a Primăriei Alexandria, unde au susţinut şi un spectacol specific etniei.

Citeşte mai departe ...

Primăria Alexandria are 32 de proiecte europene

Anunţul a fost făcut de primarul Victor Drăguşin, la conferinţa de presă organizată la începutul acestei săptămâni. Va fi nevoie ca strategia de dezvoltare a municipiului reşedinţă să fie modificată, deoarece în ultima perioadă, administraţia publică s-a gândit şi chiar a realizat fişe de finanţare pentru mai multe obiective.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS