Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Mediere să fie, dar s-o ştim şi noi!

Mediatorii au ieşit la rampă precum ciupercile după ploaie. Tot ei au reuşit să le strice ploile avocaţilor care păpau o pâine albă pe aranjamente între părţile litigioase.

Din această primăvară, toti cei care s-au chitit să deschidă vreun proces mai pot face acest lucru doar dacă participă, în prealabil, la o şedinţă de informare privind medierea, realizată de un mediator autorizat în condiţiile legii.

Problema este că pentru a fi mediator nu-i musai să ai studii juridice. Merg şi alea economice sau inginereşti, căci mediatorul este un fel de negociator între părţi, cu comission la vedere.

Totusi, parlamentarii au adoptat recent noi reglementări în materie, prin care se arată că procedura de informare va putea fi susţinută şi de alte persoane din sistem, precum judecători sau procurori. Practic, s-a cam dat decisiva mediatorilor proaspăt şcoliţi pe bani, prin această concurenţă neloială.

Cum-necum, şedinţa de informare privind medierea a devenit obligatorie începând din 15 februarie 2013, dată de la care s-a instituit obligaţia legală pentru părţi ca, anterior declanşării unei acţiuni în instanţă, să se prezinte la mediator în vederea informării cu privire la posibilitatea soluţionării diferendelor pe calea medierii.

Ideea este că aceleaşi prevederi legale mai arată că părţile au libertatea să-şi aleagă mediatorul din tabloul mediatorilor autorizaţi întocmit de Consiliul de Mediere. Aceasta până a apărut proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 4, care completează lista cu mediatori cu notary, consilieri juridici, procurori şi judecători. Dacă tot s-a mers până aici cu pomana, era firesc să le dea un codru de mâncat şi avocaţilor, aşa încât să nu se supere nimeni.

Un lucru sigur e clar, şi-anume că interesul e destul de mare cu medierea asta. Există şi o explicaţie care m-a lămurit de tot. Conform prevederilor legale, în perioada 15 februarie-1 august cei care refuză să se prezinte la şedinţă de informare cu privire la avantajele medierii, vor fi sancţionati cu amenzi cuprinse între 100 lei şi 1.000 lei. Unde mai pui că din 1 august, cei care vor să înceapă un proces sunt obligaţi să participe la şedinţa de informare, iar în caz contrar cererea lor de chemare în judecată fiind respinsă. Un fel de vrei nu vrei, bei Grigore agheasmă! 

Stau şi mă întreb dacă ăştia vor mai inventa vreo profesie-tampon pe post de absorbant al banilor noştri. Puţintică răbdare şi-mi vor satisface şi această curiozitate. Măcar un mediator fiscal cocoţat între persoana juridică şi organul de control, cum s-o mai numi acela după regionalizare. Doar orice este posibil când există interes.

înapoi la partea de sus