Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Puşcăria la români, bucurie pentru nebuni

Nici la puşcărie nu mai ai siguranţă zilei de mâine. Aud, mai nou, că Administraţia Naţională a Penitenciarelor a acumulat datorii de peste trei milioane de euro, din care peste un milion de euro reprezintă datorii către furnizorii de energie electrică, gaze, apă, societăţile de cablu şi cele de salubritate.

Şi când te gândeşti ce mahări şi interlopi sunt “găzduiţi” de puşcăriile din România, te apucă lehamitea. Nu m-ar mira ca în câteva luni să aud că nu ştiu care puşcărie a instrat în insolvenţă. Uite aşa ar ajunge mai repede acasă marii infractori ai naţiei, fără să mai fie nevoie de vreun decret prezidenţial de graţiere. Oricum,  statul nu va mai avea bani să-i ţină în puşcării cu tot confortul necesar.

Numai în anul 2012, programele educative pentru deţinuţi au costat 33,3 milioane de lei, în timp ce, în prima jumătate a acestui an, s-au cheltuit 15,7 milioane de lei. Stau şi mă întreb cât cheltuie acelaşi stat cu elevii patriei. Cu certitudine mult mai puţin. În plus, doar în primele cinci luni ale anului, numărul deţinuţilor a crescut cu 1.442 de persoane, iar faţă de perioada similară din 2012, numărul acestora a fost mai mare cu 1.255. Ce vrea să însemne asta? Că mai bine a ajuns să fie la puşcărie decât în libertate.

După ce dai un tun de miliarde de lei, te laşi prins precum găina fugărită de obsedatul cocoş, şi încarcerat pentru vreo 3-4 ani de zile, căci doar şederea asta va fi pe cheltuiala statului pe care astfel îl vei mai păgubi, în toată această perioadă, de alte câteva sute de milioane de lei, reprezentând cheltuieli cu ulităţile, hrană şi educaţie. În atare situaţie, condiţia de puşcăriaş va ajunge să fie râvnită de tot mai mulţi români care în libertate nu mai fac faţă cheltuielilor pentru un trai de subzistenţă din salarii mizere. Va fi mai ceva ca la admiterea de anul ăsta, în învăţământul superior, la specialitatea limbi moderne aplicate, unde ar fi doar vreo 99 p-un loc.

Cel mai probabil, din obişnuinţă, românul va ajunge să dea şi şpagă pentru un loc în puşcărie, căci nu-i de colea să ai adăpost şi hrana zilnică asigurată şi pe moca, la ce perspective se mai întrevăd.

Abia acum m-am dumirit cui se adresa expresia: Să trăiţi bine! Era dedicată puşcăriaşilor, nicidecum românilor care se zbat liberi în sărăcie, precum peştele pe uscat, după ce a fost păcălit c-o momeală de tot… scuipatul.

înapoi la partea de sus