Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Referendumul, un nou sport naţional

  • Scris de 

Potrivit Dicţionarului explicativ al limbii române, referendum înseamnă consultare directă a cetăţenilor chemaţi să se pronunţe prin vot asupra unui proiect de lege de o deosebită importanţă pentru stat sau asupra unor probleme de interes general.

Numai că, pe la noi, plebiscitul începe să semene tot mai mult cu un fel de sport naţional care-şi joacă finala măcar din doi în doi ani. Se poate şi mai des, ne dau de înţeles politicienii care ne tot anunţă, de ceva vreme, că foarte curând ne vor convoca, nu odată, ci de două ori, la o astfel de consultare publică. O dată pentru noul proiect al Constituţiei şi a doua oară ca să vadă dacă nu cumva ne-am schimbat gândul în ce priveşte numărul de parlamentari. La unul similar cu cel de-al doilea din enumerare am mai fost convocaţi în noiembrie 2009. Dar a fost degeaba, că n-a ţinut nimeni cont de “voinţa” poporului de a reduce numărul de parlamentari la 300. Dimpotrivă, după ultimele alegeri aceştia s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie, ajungând la vreo 580! Despre faptul că majoritatea celor care au votat pentru o singură cameră în Parlament nu mai are rost să discutăm, mai ales pentru că voturile favoarabile au fost date fără prea multă gândire, ci doar în susţinerea ideii de a avea mai puţini parlamentari. Reluarea votului pe aceeaşi chestiune pare a fi bătălia finală pe care vrea să o dea preşedintele statului la încheierea mandatului. Un nou vot favorabil dat de popor îi va asigura o ieşire în oarece glorie de la Cotroceni, după atâta terfeleală publică.
De celălalt referendum, cel pentru adoptarea Constituţiei, se leagă şi regionalizarea. Iar artizanul ei, Liviu Dragnea, susţine că doar anul acesta se poate face. Vicepremierul a anunţat că nu renunţă la ideea organizării în octombrie şi că acesta ar putea să dureze chiar şi trei zile. Ca-n poveşti! Dar, premierul Victor Ponta susţine că ar trebui comasat cu alegerile prezidenţiale. Adică să se ţină la anul. Mai contează când? Contează doar cum! Cert este că dacă întrerupem şirul plebiscitelor anul acesta, la anul avem parte de două.  

înapoi la partea de sus