Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Şcoala românească scoate şomeri cu complicitatea politicienilor

Am asistat, mai zilele trecute, la o discuţie dintre un director de liceu şi un parlamentar, despre cât de motivaţi sunt absolvenţii de liceu să promoveze examenul de bacalaureat. Sau, mai bine zis, despre cât de nemotivaţi sunt aceştia.

Îngrijorarea de pe faţa dascălului era vizibilă şi deloc disimulată, convorbirea fiind, de altfel, una particulară. Persoană cu experienţă didactică şi cu recunoaştere pentru activitatea sa, directorul povestea că, în ciuda faptului că a mai rămas mai puţin de o lună până la examenul de Bacalaureat, elevii parcă sunt rupţi de realitate. Nimic nu pare să-i scoată din amorţeală şi să-i determine ca, măcar în ceasul al doisprezecelea, să pună mâna pe carte. N-au reuşit să-i sperie nici rezultatele dezastruoase din anii anteriori, nici simulările care s-au repetat, nici muştruluielile profesorilor sau ameninţările părinţilor că, gata, s-a terminat cu finanţarea şi nu mai pupă nici bani de carnet dacă nu promovează examenul. Cei mai mulţi dintre ei continuă să ia în râs examenul care odinioară era numit „de maturitate” şi, mai degrabă, i-ar interesa cum să facă „o combinaţie”.  
Răspunsul politicianului a fost dezarmant: pentru ce s-ar mai strădui prea mult când viitorul lor cel mai sigur este acela de şomer?
Păi, chiar avea dreptate. Cine să-i angajeze, că locuri de muncă nu sunt şi, oricum, ei nu au nicio calificare. Nici dacă termină o facultate situaţia nu este mai brează, dat fiind faptul că angajatorii, care or mai fi ei, nu prevăd posturi cu studii superioare chiar dacă s-ar impune lucrul acesta, pentru că ar fi obligaţi de lege să plătească un salariu mai mare. Şi, oricum, în ziua de astăzi, bani să ai, că o diplomă de studii universitare poţi să obţii chiar de la o facultate de stat şi de la una privată. Alţii şi-au luat şi doctoratele pe bani. Important este să aibă tata firmă sau mama o funcţie sus-pusă. În felul acesta, postul este asigurat, cald şi fără prea multe responsabilităţi.
Pentru ceilalţi, care chiar mai pun mâna pe carte, viitorul nu înseamnă decât un salariu studiilor superioare sau un carnet de şomer. Pentru că, da, şcolile româneşti scot şomeri pe bandă rulantă. Fără niciun fel de corelare cu piaţa muncii, fabricile de diplome scot anual, pe bandă rulantă, generaţii de absolvenţi care sunt obligaţi să se califice la locul de muncă.
Dreptatea politicienilor, nu doar a celui la care am făcut referire mai devreme (persoană respectabilă, de altfel), se cam termină aici, pentru că totul ase face cu girul lor şi al partidelor lor, indiferent de culoare politică, mai ales a celor care au fost sau sunt la guvernare. Ei, politicienii, nu dau doi bani pe sistemul de învăţământ, nu se agită să pună la punct o reformă adevărată în educaţie, aşa cum nu se agită să atragă investitori ca să se creeze locuri de muncă. Este un fel de complicitate perfidă şi nerecunoscută de nici unul dintre ei, fiecare dând vina pe cei care i-au precedat la guvernare. În fond, toţi fredonează acelaşi refren, de 23 de ani.

 

 

înapoi la partea de sus