Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

MOVILĂ PIERDE URMA IMOBILELOR SECHESTRATE Unde sunt clădirile Uzinei Rova?

MOVILĂ PIERDE URMA IMOBILELOR SECHESTRATE  Unde sunt clădirile Uzinei Rova?

În timp ce creditorii stau liniştiţi că îşi vor recupera banii din vânzarea bunurilor ce au aparţinut societăţii Rova Roşiori sau Companiei de Transport Feroviar Bucureşti, aflate în faliment, Ştefan Movilă, cel care controlează un imperiu piramidal de firme, a reuşit să le facă pierdute deja, graţie unor maşinaţii dubioase pe care instituţiile statului, păgubite direct, nu vor să le vadă. Terenurile de peste 28 de hectare şi clădiri de zeci de miliarde ale fostei Uzine de reparat vagoane din Roşiorii de Vede sunt plimbate de Movilă, nestingherit, ani la rând, prin mai multe firme controlate de el şi membrii familiei sale.

Totul a început odată cu privatizarea societăţii Rova, când Ştefan Movilă a preluat pachetul majoritar de acţiuni al societăţii, prin intermediul unei alte firme, Lois Prod Impex SA Bucureşti, ce stă, de fapt la baza imperiului construit şi falimentat de acest personaj susţinut în mod surprinzător de nume grele, pe care le vom dezvălui la momentul potrivit. Lois Prod devine acţionar majoritar la Rova, dar şi la alte firme ale aceluiaşi Movilă, - Umerva, Revamar, Sefer, Construcţii Feroviare Bucureşti SA, Refer SA şi Transport Uzinal SA, - toate implicate în altele, în calitate de acţionar, dar şi într-o mulţime de litigii. Ca să poată controla nestingherit afacerile, Movilă îşi îndepărtează partenerul, Vasile Trripon, un cetăţean german, ce deţinea peste 80 % din acţiuni, prin nişte inginerii financiare, astfel încât să preia frâiele afacerii în care erau în joc interese şi bani. Toate acestea se întâmplau în 2002, pentru că mai târziu, în aprilie 2009, să transforme Lois Prod din societate pe acţiuni în SRL şi să o treacă în mâinile lui Gheorghe Tălpescu, prin cesionarea acţiunilor sale şi ale membrilor familiei, transformându-le în capital social (68.000 de acţiuni – M.O. Nr. 15/6 ian. 2010). Între timp, se ocupă şi de bunurile Rova SA, pe care o transformă în Rova RMR şi îi mută sediul la Ploieşti, apoi la Chitila.

 Unde sunt bunurile pe care a pus sechestru Primăria Roşiori?

În 2003, Rova SA devine acţionar la SC Abytas Com SA Ploieşti cu aport de capital în natură, adică terenurile societăţii, de aproape 11 milioane de lei. În iulie 2006, a venit rândul clădirilor de la Rova să îşi schimbe proprietarul şi Compania de Transport Feroviar Bucureşti cooptează în societate pe SC Rova SA cu aport de capital în natură, respectiv, imobilul din Roşiorii de Vede, Str. Uzinei, Nr.1, compus din mai multe construcţii, numerotate de la C1-C173, cu descriere şi suprafaţă, publicate în Monitorul Oficial, Nr. 3456 din 1 noiembrie 2006. Aici scrie că terenul în suprafaţă de 275.343,52 mp, aferent construcţiilor nu face obiectul aportului în natură, fiind în proprietatea Abytas SA. Mai sunt şi câteva clădiri (C7, C23, C39, C47, C48, C49, C20, C21, C77, C80, C88, C97, C126 şi terenul aferent), care nu fac obiectul aportului în natură fiind grevate de sarcini conform extrasului de carte funciară 13331 din 12.10.2006. Dar pentru celelalte, dreptul de proprietate a fost intabulat în cartea funciară, iar imobilul nu este grevat de sarcini, sunt achitate impozitele şi taxele la zi, şi chiar a fost   

 eliberat un certificat fiscal în acest sens (65574/17.10.2006). Şi atunci, conform acestor documente, unde este datoria Rova, pentru care Primăria Roşiori a instituit sechestru? Pe bunurile cui a pus sechestrul, că ele au trecut cu acte în regulă în proprietatea unei alte societăţi.

 

Povestea continuă…

Dar, Movilă nu se opreşte aici şi le duce mai departe, folosindu-se de aceeaşi metodă prin aport de capital în natură la o altă firmă Grup Transport Feroviar, ce beneficiază de ele prin intermediul noului acţionar, CTF, cooptat în 8 aprilie 2009, specificând şi aportul, imobil –construcţii de tip industrial în Roşiorii de Vede, str. Uzinei, Nr. 1, număr cadastral 900. În acelaşi an, 2009, cu doar trei luni înainte de a trece clădirile la GTF, Movilă vinde acţiunile sale, ale fiicei, (Daniela), ale soţiei, (Luisa), Regaris Promt, Umerva şi Construcţii Feroviare SA, către o firmă americană, Econo Pacific LLC, care deţine astfel 81% din acţiuni, iar în 2011, CTF cere insolvenţa. După ce clădirile trec la GTF, firma americană ajunge la 99,35 % din acţiunile CTF, iar restul sunt deţinute de Gheorghe Tălpescu, personajul de care se leagă multe dintre afacerile lui Ştefan Movilă. Deşi, Grup Transport Feroviar nu este încă în insolvenţă, clădirile de la Rova nu rămân nici aici mult timp, şi în 2011 îşi schimbă din nou proprietarul, odată cu înregistrarea altei firme, European Rail Transport Feroviar, administrată de Damaris Emanuela Movilă.

 

Bunuri cu sechestrulpe ele, mutatede pe o firmă pe alta

La câteva zile după înregistrare, noua firmă îşi majorează capitalul prin cooptarea GTF cu aport în natură, clădiri şi mijloace fixe, utilaje, în valoare de 56.045.780 lei. Astfel, clădirile au din nou alt proprietar, deşi Primăria Roşiori, Ministerul Finanţelor Publice, Casa de Pensii şi alţii, au sechestrul pe aceste bunuri la SC Rova RMR SA, aflată în faliment. Cum au fost posibile aceste tranzacţii imobiliare rămâne să stabilească cei abilitaţi, cărora le oferim şi documente în baza cărora am reuşit să stabilim traseul imobilelor. Întreaga afacere, marca Movilă are o mulţime de ramificaţii, cu firme, una acţionară în alta, unele radiate deja, altele în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă, o adevărată încrengătură căreia încercăm să-i dăm de capăt şi să înţelegem cum s-a ajuns la devalizarea unei societăţi de marcă cu implicaţii majore în viaţa economică a oraşului. Nu mai avem nicio îndoială că Rova a fost distrusă premeditat, iar artizanul acestei acţiuni complexe a avut parte şi de susţinere, iar în numerele viitoare ale cotidianului nostru vom dezvălui complicităţile şi implicarea unor persoane publice de care se leagă afacerile, dar şi ambiţiile politice ale lui Ştefan Movilă, ce duc până la Traian Băsescu, despre care se spune, în cercurile apropiate ale omului de afaceri, că i-ar fi cununat, în 1999, fiica cea mare, eveniment ce a avut loc în SUA.

înapoi la partea de sus