Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Mădălin Voicu despre romii din Roşiori care nu-şi îngroapă morţii: "Nu sunt sănătoşi la cap!"

Mădălin Voicu despre romii din Roşiori care nu-şi îngroapă morţii: "Nu sunt sănătoşi la cap!"

Deputatul PSD Mădălin Voicu, care nu s-a dezis niciodată de originea sa romă, îi critică dur pe romii de la Roşiorii de Vede care, călcând legea strămoşească şi credinţa creştină, au preferat să nu-şi îngroape morţii, ci să-i păstreze în cavouri izolate cu termopan. Acesta spune, nici mai mult, nici mai puţin, decât că cei care au luat o astfel de decizie “Nu sunt sănătoşi la cap!”

 

La scurt timp după ce în “Teleorman news” a fost publicat articolul “Şocant! Romii din Roşiori îşi ţin morţii la vedere”, jurnaliştii de la “România liberă” au plecat pe firul poveştii şi, după o vizită la Roşiorii de Vede, au mers să ceară şi părerea unuia dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai etniei rome, deputatul PSD Mădălin Voicu.

“Ce înseamnă asta, că se mai scoală mortul?”

Surprins şi revoltat de cele aflate, acesta a respins orice legătură cu vreun obicei al etniei: “Conform tradiţiilor noastre, mortul ar trebui îngropat în pământ, şi nu expus“, a afirmat politicianul. Acesta a mai spus că nu a auzit până acum de aşa ceva, că nu îi vine să creadă că se întâmplă astfel de lucruri, dar şi că trebuie să fie pedepsiţi cei care au decis să nu-şi îngroape morţii, ci să-i păstreze la suprafaţă în cavouri închise cu geamuri  termopan.

„Titulescu, Iorga, Napoleon au cavouri din marmură sau alte materiale dure şi sunt expuşi la suprafaţă. Dacă ăştia stau însă în sicriu de lemn într-o cameră termopan, înseamnă că nu sunt sănătoşi la cap! Asta denotă un comportament deviant şi ar trebui pedepsiţi ca atare. Ce înseamnă asta, că se mai scoală mortul? Deschide geamul, mai fumează o ţigare, mai bea un şpriţ?” şi-a exprimat dezaprobarea Mădălin Voicu.

Autorităţile judeţene, fără reacţii

Chiar dacă povestea morţilor neîngropaţi din cimitirul de la Roşiorii de Vede a stârnit reacţii de dezaprobare şi dincolo de graniţele Teleormanului, autorităţile judeţene n-au avut nicio reacţie. Nici măcar departamentul de sănătate publică din cadrul DSP Teleorman n-a dat vreun semn, în ciuda faptului că am informat-o pe doctoriţa  Luminiţa Dumitraşcu, şefa serviciului, încă de când documentam materialul, care mai apoi a apărut în ziar. Oripilată de cele auzite, aceasta ne-a spus că nu este permisă o astfel de practică decât în situaţia unei cripte zidite sau dacă este vorba despre un sicriu de plumb foarte bine etanşeizat. Aceasta a mai adăugat că “situaţia trebuie analizată la faţa locului”.  Dar s-a rămas numai la nivel de declaraţii. În răstimpul de mai bine de o lună de zile care a trecut de atunci, nu am primit nicio comunicare oficială în urma vreunui controlul făcut în cimitirul respectiv sau măcar vreun zvon că s-ar fi întreprins aşa ceva.

S-au tras draperiile la ferestrele de termopan

Alerta în care au intrat autorităţile din Roşiorii de Vede atunci când le-am semnalat situaţia din cimitirul situat pe strada Stelian Popescu nu prea adus la niciun rezultat până acum. Singurul lucru care s-a schimbat este acela că la ferestele de termopan ale cavourilor s-au tras draperiile, astfel încât să nu se mai vadă sicriele în care zac cadvre chiar şi de 10 ani, după cum spun cei care locuiesc vizavi. În schimb, uşile şi ferestele cavourilor sunt nezidite, în continuare, deşi Luminiţa Mincă, directorul Serviciului ADPP din cadrul primăriei spunea că va cere proprietarilor acest lucru. În schimb, alături, se construiesc de zor alte monumente funerare de acelaşi tip, fără să controleze nimeni dacă lucrările se fac conform autorizaţiei de costrucţie. 

De altfel, este greu de crezut că romii se vor conforma, pentru că, potrivit localnicilor din zonă, uşile cavourilor se deschid la sărbătorile mari cum ar fi Crăciunul, Paştele sau Sâmbăta Morţilor, sau cu prilejul pomenirilor făcute la anumite termene de la deces, când se fac adevărate agape cu grătare şi lăutari.

Şi pentru că petrecerile se prelungesc şi după lăsarea întunericului, mai multe construcţii funerare sunt dotate şi cu instalaţie de current electric. La cavoul familiei Strugure, de pildă, se vede şi contorul electric, lucru care ne-a făcut să ne întrebăm pe numele cui o fi fost încheiat contractul şi la ce adresă vine factura de de la CEZ?

 

înapoi la partea de sus