Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Avocatul Liviu Ardeiaş a fost trimis în judecată de DNA Recomandat

  • Scris de 
Avocatul Liviu Ardeiaş a fost trimis în judecată de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, joi, 11 aprilie 2013, trimiterea în judecată a avocaţilor Liviu Ardeiaş din Baroul Teleorman şi Mihai-Andrei Cocaină din Baroul Argeş, precum şi a lui Eugen Fieraru - executor judecătoresc la Piteşti şi Florin Sergiu Bălan, fost director executiv la S.C. Uzinele Sodice Govora S.A., sub acuzaţia că au constituit o asociere infracţională prin care au urmărit obţinerea a peste 26 de milioane de lei, prin inducerea în eroare a funcţionarilor unor agenţii bancare din Bucureşti, Sibiu şi Piteşti şi a reprezentanţilor S.C. Uzinele Sodice Govora S.A..

Arestat preventiv în lipsă, Liviu Ardeiaş are o listă mai mare de infracţiuni pentru care este acuzat, în comparaţie cu ceilalţi, dar nu se ştie, încă, dacă a fost găsit. În caz contrar, va fi judecat tot în lipsă. Acesta trebuie să răspundă pentru acuzaţiile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, tentativă la două infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009 - 2012, inculpații Ardeiaș Liviu, avocat în cadrul Baroului Teleroman, Cocaină Mihai Andrei, avocat în cadrul Baroului Argeș, Fieraru Eugen, executor judecătoresc la Pitești și Bălan Sergiu Florin, fost director executiv la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A., au constituit o asociere infracțională prin care au urmărit obţinerea de sumei totale de 26.436.603,09 lei, prin inducerea în eroare a funcționarilor unor agenții bancare din București, Sibiu și Pitești şi a reprezentanţilor S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A.
Planul în baza căruia inculpaţii doreau să obţină aceşti bani viza demararea unor proceduri de executare silită a unor creanţe, reprezentând cheltuieli de judecată stabilite de instanțele civile în favoarea inculpatului Bălan Sergiu Florin, creanţe ale cărora valori (între 11,15 lei şi 25.194 lei) erau în mod vădit disproporţionate faţă de valoarea cheltuielilor de executare. În acest scop, inculpaţii au emis facturi şi chitanţe pentru sume de bani care nu aveau acoperire în realitatea obiectivă, în cadrul unor proceduri de executare silită, cu titlu de aşa-zise cheltuieli de executare, cheltuieli care derivau şi se succedau dintr-un proces în altul, după un principiu „tip carusel”, fiind urmăriţi debitori solvabili din categoria băncilor sau companiilor petroliere.
Procedurile de executare au fost derulate prin biroul executorului judecătoresc Fieraru Eugen şi inculpații au încheiat între ei mai multe contracte fictive (de asistență juridică și de prestări servicii), onorariile acestor contracte fiind stabilite la valoarea totală de 26.436.603,09 lei. Din aceşti bani, în modalitatea descrisă mai sus, inculpaţii au dobândit de la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A. suma de 2.036.797,09 lei şi au încercat să obţină suma totală de 24.400.000 lei de la mai multe unităţi bancare fără să încaseze aceşti bani ca urmare a opoziției funcționarilor bancari şi a faptului că executarea fusese suspendată provizoriu de către instanța de judecată.
Independent de faptele descrise mai sus, în mod similar, în cursul anului 2007, inculpatul Ardeiaş Liviu a încheiat cu inculpatul Văitiş Costel un contract de asistenţă juridică pentru a-l reprezenta într-un proces aflat pe rolul Tribunalului Giurgiu, în contradictoriu cu o societate comercială. În baza acestui contract, Ardeiaş Liviu a emis o factură fiscală şi o chitanţă pentru suma de 350.000 lei, cu titlu de onorariu. Deşi această sumă nu a fost achitată niciodată de inculpatul Văitiş Costel, Ardeiaş Liviu a demarat procedurile de obţinere pe cale judecătorească, de la firma respectivă, a acestei sume cu titlu de cheltuieli de judecată, însă Tribunalul Bucureşti a redus suma solicitată de la 350.000 lei la 5.000 lei.
Actele de urmărire penală efectuate în cauză au stabilită că, în perioada 2007 şi până în prezent, inculpatul Ardeiaş Liviu nu a evidenţia în contabilitatea cabinetului său de avocatură operaţiunile comerciale efectuate.
Părţile vătămate Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group S.A., SC OMV PETROM SA şi ING s-au constituit părţi civile în procesul penal cu suma totală de 4.161.573,24 lei.
La data de 11 octombrie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpaților Fieraru Eugen, Bălan Sergiu Florin și Cocaină Mihai Andrei pe o perioadă de 24 de ore (comunicatul nr. 731/VIII/3 din 12 octombrie 2012).
La data de 12 octombrie 2012, Curtea de Apel București a luat față de inculpații Fieraru Eugen, Cocaină Mihai-Andrei, Bălan Sergiu-Florin măsura obligării de a nu părăsi țara pe un termen de 30 de zile, măsură care a fost prelungită succesiv de către procurori.
La data de 15 octombrie 2012, Curtea de Apel București a dispus față de inculpatul Ardeiaș Liviu arestarea preventivă în lipsă pe un termen de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatului.

înapoi la partea de sus