Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Două maşini s-au ciocnit din cauza fumul dens provenit de la incendiere miriştilor

Foto arhiva Foto arhiva

Desfăşurare impresionante de forţe luni seara, după orele 20.00, pe un drum comunal din zona localităţii Brânceni. Ambulanţa, pompierii, SMURD-ul şi un echipaj de poliţie s-au deplasat imediat la faţa locului, pentru a cerceta, dar şi pentru a acorda ajutorul celor patru persoane rănite în urma unui accident de circulaţie. Printr-un apel efectuat la numărul de urgenţă 112, autorităţile erau sesizate de acest incident şi pentru că apelantul le-a spus operatorilor că în zonă este şi un incendiu, iar în urma impactului dintre cele două autoturisme au rezultat victime, au fost mobilizate mai multe echipaje de acordare a primului ajutor.

Incendierea miriştilor sau a resturilor vegetale rezultate în urma recoltării păioaselor este strict interzisă prin lege. Nu odată, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” au sfătuit populaţia să nu mai apeleze la astfel de metode pentru a îndepărta paiele de pe terenurile agricole. Se pare că recomandările pompierilor nu sunt suficiente şi până în momentul în care nu se vor lua măsuri drastice împotriva celor care nu se învaţă minte, nu vom scăpa de acest fenomen, care ia amploare de la an la an. Mai grav este că, pot exista victime colaterale ale acestor cetăţenii (focul se poate propaga la culturile nerecoltate învecinate şi chiar se pot produce accidente dacă incendiile sunt în apropiere de drumuri publice).
Patru persoane au fost grav rănite în urma unui eveniment, produs, nu din cauza conducătorilor auto, ci a fumului de la o astfel de ardere necontrolată. „Paramedicii, împreună cu membrii Serviciului de ambulanţă, au acordat primul ajutor persoanelor rănite, acestea suferind contuzii uşoare, iar pompierii militari au stins incendiul după aproape două ore, intervenţia fiind îngreunată de terenul accidentat şi vântul puternic care îşi schimba direcţia frecvent”, se arată în comunicatul de presă remis de ISU.

A fost înştiinţată APIA

În astfel de cazuri, un protocol elaborat la nivel naţional între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură prevede ca prima instituţie să înştiinţeze reprezentanţii APIA, iar aceştia din urmă să identifice persoana care se face vinovată de incendierea miriştilor. Ba, mai mult decât atât, vinovatul trebuie amendat şi chiar i se poate retrage subvenţia oferă pe suprafaţa de teren arabil.
Astfel, ISU ne informează că a anunţat APIA Teleorman cu privire la incidentul de luni seara, mai ales că acesta putea avea urmări şi mai grave. „Menţionăm că incendiul, ce a distrus mirişte şi vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ 20 hectare, a fost raportat către A.P.I.A. pentru luarea măsurilor legale, conform protocolului încheiat între ISU, APIA şi Garda de Mediu. Proprietarul terenului riscă să fie sancţionat cu amendă de la 1000 de lei, precum şi să nu mai primească subvenţiile pe suprafaţa agricolă”, se mai arată în comunicatul de presă.

înapoi la partea de sus