Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Pompierii în alertă: incendii la culturile de păioase

Foto ISU Teleorman Foto ISU Teleorman

Dacă i-a ocolit furtuna, focul creează probleme, mai noi, producătorilor agricoli de pe raza judeţului Teleorman. Cu toate că, pompierii avertizează şi sfătuiesc cetăţenii să nu mai aprindă vegetaţia de pe marginea lanurilor de păioase şi nici resturile menajere, deoarece temperaturile ridicate, dar şi vântul pot provoca incendii de proporţii, oamenii nu se învaţă minte şi nu ţin cont de acestea. La sfârşitul săptămânii trecute, două incendii s-au produs pe câmp, la Troianul şi Turnu Măgurele. Intervenţia promptă a militarilor au făcut ca pagubele să nu fie însemnate.

Pompierii roşioreni şi turneni au avut parte de un sfârşit de săptămână, în „foc”. Aceştia au fost sesizaţi de producerea a două focuri la două lanuri de grâu, ce aparţineau, în primul caz, la Troianul,  unui operator economic, iar la Turnu, unor persoane private. „Primul incendiu a izbucnit la ora 10.57, la un lan de grâu, proprietatea unui operator economic de pe raza comunei Troianul, suprafaţa afectată fiind de cca. 2 ha. Intervenţia rapidă a pompierilor militari roşioreni, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, a condus la localizarea şi lichidarea focului în mai puţin de 30 de minute, reuşindu-se astfel salvarea altor culturi de grâu şi porumb, aflate în imediata apropiere”, se arată în comunicatul de presă remis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A. D. Ghica” al judeţului Teleorman. Din primele cercetări efectuate de militari a reieşit faptul că evenimentul s-a produs din cauza unui foc folosit pentru aprinderea unor cartoane, lăsat nesupravegheat, iar vântul a favorizat propagarea la culturile din zonă.
La Turnu Măgurele, în schimb, s-au aprins două hectare de grâu nerecoltat şi aproximativ trei hectare de mirişti, tot de la un foc aprins de o persoană necunoscută, scânteile fiind duse de vânt către cultură. „La această intervenţie au participat pompierii militari din cadrul Detaşamentului Turnu Măgurele, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi un echipaj format din 6 subofiţeri şi un ofiţer. Cu toate că intervenţia a fost îngreunată de starea drumului (aproape impracticabil), rafalele de vânt şi temperatura ridicată, incendiul a fost localizat şi lichidat în mai puţin de o oră”, ne mai informează ISU.

Militarii recomandă

Pompierii teleormăneni atrag încă odată atenţia populaţiei să nu mai incendieze vegetaţia uscată sau să lase aprindă focuri în diferite locuri, deoarece acestea se pot propaga foarte repede la bunuri din apropiere. Este perioada propice pentru creşterea semnificativă a arderilor necontrolate, asta din cauza temperaturilor foarte ridicate. „Astfel, se interzice folosirea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu în apropierea locuinţelor, a anexelor gospodăreşti, lângă depozitele de furaje, pe câmpuri şi mirişti, în apropierea pădurilor, precum şi în interiorul acestora. (…)Arderea miriştilor şi resturilor vegetale de pe terenurile agricole, indiferent de forma de proprietate,  este interzisă.
Arderea resturilor vegetale, care nu se află pe terenurile agricole, se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă”, mai spun pompierii.

înapoi la partea de sus