Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

„Viaţa este o şcoală continuă”

Familia Chiar a implinit 50 de ani de casnicie chiar in ziua in care a fost omagiata de Primarie Familia Chiar a implinit 50 de ani de casnicie chiar in ziua in care a fost omagiata de Primarie

Acestea au fost primele cuvinte ale Vioricăi Chiar, o pensionară din Alexandria, care ieri a împlinit 50 de ani de la căsătorie. Coincidenţă sau întâmplare, soţii Viorica şi Cornel Chiar s-au căsătorit pe 21 mai 1963, chiar într-o zi de marţi. Tot pe 21 mai, dar 2013, municipalitatea  a omagiat cuplurile statornice, organizând evenimentul „Nunta de aur”, tocmai pentru a le da tinerilor un exemplu demn de urmat. Pentru a-i sărbători aşa cum se cuvine, primăria a organizat o ceremonie civilă, religioasă, iar apoi pensionarii au fost invitaţi la restaurant. Pe lângă certificatul de căsătorie formal, familiile longevive au primit şi câte 300 de lei din partea comunităţii.

 

Un exemplu pentru familiile nou-formate este cuplul format în urmă cu peste 50 de ani, Viorica şi Cornel Chiar. Povestea lor de dragoste a început frumos, în vremuri de mult apuse, dar continuă şi în ziua de astăzi, cei doi rămânând de-a lungul timpului, un cuplu sudat. Cei doi au trecut atât peste momente grele, cât şi frumoase, dar întotdeauna le-au depăşit braţ-la-braţ, cu demnitate şi înţelegere. Doamna Viorica a fost asistentă medicală la pediatrie, iar domnul Cornel a lucrat toată viaţa în comerţ. Amândoi sunt născuţi şi au trăit toată viaţa, în Alexandria. Ca o coincidenţă, în urmă cu 50 de ani, Cornel şi Viorica şi-au unit destinele în faţa ofiţerului stării civile, într-o zi de marţi şi tot în data de 21 mai. „Astăzi (n.r. 21 mai 2013), 21 mai 1963, în zi de marţi, la oficiul stării civile, care era pe strada Dobrogeanu Ghera. Aşa că întâmplarea face ca astăzi să împlinim 50 de ani de căsnicie. Poate că şi ora să fie aceeaşi, cam la prânz s-a oficiat”. Familia Chiar a sărbătorit astfel de două ori „nunta de aur”, odată cu copiii şi prieteni şi ieri, alături de celelalte cupluri. „Sâmbătă, am mers cu familia, cu prietenii la un restaurant”, a spus Cornel Chiar.
I-am întrebat care este povestea lor de dragoste şi cum au reuşit să reziste atâta timp împreună. Primul răspuns a venit din partea domnului: „În primul rând sănătate! Apoi, înţelegere! Bărbatul să fie un pic mai condescendent şi mai înţelegător şi să mai lase de la el. La noi în cuplu s-a întâmplat cam invers… m-a suportat, am avut şi nişte necazuri de sănătate. Ne-am plăcut şi ne-am cunoscut sau ne-am cunoscut, plăcându-ne! A fost bine!”. Cu o voce blândă şi o privire blajină, doamna Viorica îşi completează soţul, spunând: „Viaţa este o şcoală continuă, din care nimeni nu trebuie să lipsească nici măcar o secundă, tot timpul avem ceva de învăţat, ceva de ţinut minte pentru următoarele zile”. Vorbele frumoase, sincere şi pline de înţelepciune ale femeie ne duc cu gândul la o persoană bună, care a luat de la viaţă doar lucrurile bune, iar din cele rele a învăţat câte ceva.

În tinereţe, singurele plăceri erau plimbările prin parc

Cei doi pensionari şi-au clădit şi consolidat relaţia prin toleranţă şi înţelegere. În urmă cu mai bine de 50 de ani, iubirile se trăiau prin parcuri, nefiind baruri, restaurante sau cluburi. „Atunci toată lumea se plimba, ne luam de mânuţă, mergeam în parc şi asta era, stăteam de vorbă….”. De data aceasta, domnul Cornel o completează pe soţia sa, semn că aşa s-a derulat viaţa în doi a acestora: „În spatele stadionului, unde acum sunt terenurile de tenis, era un parc foarte frumos. Era linişte, nu era lume multă, nu ne plăcea când ne sărutam să ne vadă nu ştiu câte persoane. Mergeam stăteam pe canapea, ne sărutam…”. Soţul ţine să mai adauge câteva cuvinte despre consoarta sa. „Ea a avut grijă de mii de copiii, de la 0 la 1 an. A lucrat cu câteva doamne doctor pediatre şi eu am lucrat în comerţ, la Direcţia Comercială şi după revoluţie, am trecut la prefectură, iar după alegerile din 1992 am trecut la Consiliul Judeţean, la inspecţia comercială”.
Întrebaţi ce sfaturi le oferă tinerilor care îşi întemeiază o familie, cei doi pensionari au răspuns în cor: „înţelegere şi toleranţă”.

32 de familii din Alexandria, 50 de ani de căsnicie

Nu este pentru prima dată când Primăria municipiului Alexandria organizează „Nunta de aur”. Ca de fiecare dată cununia civilă este oficiată de primarul Victor Drăguşin. „Am pregătit oficierea formală a căsătoriei dumneavoastră, avem şi şampania pregătită, o să vă înmânez din partea municipalităţii un certificat de căsătorie formal, după care o să mergem la nuntă şi dumneavoastră, să vă amintiţi cu plăcere de acum 50 de ani”, a spus edilul. Primii care au răspuns la întrebarea: „Domnilor, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, mergeţi mai departe, la bine şi la greu alături de distinsele dumneavoastră soţii?”, au fost bărbaţii. După ce au confirmat şi doamnele că rămân în continuare alături de aleşii sufletului lor, Victor Drăguşin i-a declarat „cupluri de aur”. Cu toate acestea, primarul are şi un regret, pe care a dorit să-l exprime. În urmă cu câţiva ani, acesta a promis că va organiza o întâlnire între familii de generaţii, pentru ca cei tineri să înveţe câte ceva din experienţa celor mai în vârstă. „Poate ne ajută bunul Dumnezeu şi anul acesta, spre toamnă să realizăm o emisiune televizată, când dumneavoastră să daţi sfaturi celor mai tineri, chiar şi celor de vârsta mea, să le spuneţi cum şi ce trebuie să facă să se iubească, să se înţeleagă, să se ajute şi să aibă o viaţă liniştită şi bucurii”, a adăugat Drăguşin. Cele 32 de „cupluri de aur” au sărbătorit până târziu spre seară la un restaurant din Alexandria. Printre interpreţii de muzică populară care i-au încântat pe alexăndreni a fost şi Daniela Rizea, o copilă foarte talentată, câştigătoarea mai multor concursuri de folclor.

înapoi la partea de sus