Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Avem teleormăneni bigami !?

Avem teleormăneni bigami !?

Recensământul populaţiei realizat în octombrie 2011 a scos la iveală faptul că un teleormănean din 32 trăieşte în uniune consensuală sau, în limbaj popular, în concubinaj. Socotelile, însă, arată ceva incredibil, din care concluziile şi speculaţiile pot fi multiple.

 

Din totalul populaţiei stabile a judeţului Teleorman, care potrivit reevalurării datelor obţinute la acest recensământ este de 380.123 persoane, 50,5 la sută sunt căsătorite, adică peste 190 mii şi-au întemeiat o familie. Pe de altă parte, alte circa 127 de mii de persoane au declarat că nu nu sunt şi nu au fost căsătorite vreodată, aceştia fiind într-o pondere de 33,7 la sută din totalul populaţiei stabile. La aceştia se mai adaugă persoanele văduve, într-o pondere de 12,9 la sută, respectiv cele trei procente care reprezintă persoanele divorţate.

Lucrurile se complică atunci când se vorbeşte de cei care au ales să convieţuiască în concubinaj. Nu mai puţin de 12.500 de teleormăneni au declarat recenzorilor că trăiesc în uniune consensuală. Totuşi, socoteala statistică privind stare civilă naşte unele întrebări logice.

 

 Peste pragul de sută la sută

 Nu e nevoie să fii statistician pentru a face calcule matematice, câtă vreme operaţia de adunare se face de la clasele primare. Drept urmare, am adunat procentele furnizate de Direcţia de Statistică Teleorman şi rezultatul avea să fie unul năucitor. Astfel, adunând cele 50,5 procente reprezentând persoanele căsătorite, cu cele 33,7 la sută care nu sunt căsătorite, plus 12,9 la sută persoane văduve, la care se mai adaugă alte 3 procente cu cei divorţaţi, ajungem la un procentaj de 100,1 la sută, în situaţia în care nu am mai inclus în calcul şi ponderea celor care trăiesc în concubinaj (0,3 la sută). Cu alte cuvinte, se pare că diferenţa de 0,4 la sută din populaţia stabilă face parte din eroare sau… O explicaţie ar putea fi aceea că avem teleormăneni bigami ori au fost situaţii în care un soţ a declarat că este căsătorit, iar celălalt a spus că trăieşte în concubinaj. Fiecare după cum şi-a evaluat starea civilă, la momentul recenzării.

 

Cert este că potrivit aceloraşi rezultate finale de la recensământ, din cei 50,5 la sută care şi-au întemeiat familii, 95.700 sunt bărbaţi, iar 96.100 femei.

 

Aşadar, avem o nouă necunoscută, întrucât raporturile celor căsătoriţi, dintre femei şi bărbaţi, nu sunt egale. Comparând, nu mai puţin de 400 de bărbaţi însuraţi sunt mai puţini decât femeile măritate. O atare situaţie ar putea susţine ipoteza că avem cazuri de bigamie în Teleorman sau că 400 de bărbaţi sunt „întreţinuţi” de soţiile plecate la muncă în străinătate, acestea ne mai făcând parte din populaţia stabilă a judeţului.

 

La cum s-a făcut recenzarea, însă, nicidecum operarea datelor culese de pe teren de recenzori, la care s-a  depus o muncă titanică de un număr subdimensionat de operatori, orice rezultat ar fi fost posibil în Teleorman, dar nu să depăşească şi procentul de sută la sută.

 

La fel de firesc este să se aplice cuvenite ajustări la rubrica „starea civilă a populaţiei”, dacă tot a crescut, după reevaluare, cu aproximativ 20.000 de locuitori.

 

 

înapoi la partea de sus