Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Bătrân „uitat” în Spitalul Judeţean Alexandria

Toader Naciu trebuia externat de mai bine de 10 zile Toader Naciu trebuia externat de mai bine de 10 zile

Cu toţii ajungem la o vârstă înaintată sau în imposibilitatea de a ne îngriji singuri, iar familia sau rudele rămân ajutorul de nădejde al fiecăruia. Mai grav este atunci când apropiaţii nu vor să mai audă de tine şi din păcate, în ultimii ani, am văzut numeroase cazuri de bătrâni abandonaţi.

Personalul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria se confruntă cu cel puţin 3 astfel de situaţii pe lună, spre disperarea conducerii, care adună datorii mari către furnizori, tocmai pentru că nu pot arunca în stradă un OM. În schimb, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului susţine că dacă ar fi informaţi despre aceste cazuri, ar găsi cadrul legal şi soluţia necesară pentru a-i instituţionaliza. Pe Toader Naciu, de 62 de ani l-am găsit internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria. Bătrânul a ajuns acolo, pentru că în Vinerea Mare (3 mai 2013) a căzut şi şi-a fracturat şoldul. Două zile mai târziu a fost adus la spital cu o ambulanţă, iar medicii de aici l-au operat (pe 15 mai a suferit intervenţia chirurgicală, deoarece până la acea dată, familia nu şi-a dat acordul) , i-au pus tijă şi după refacere, bătrânul a trăit din mila personalului medical. Toate încercările medicilor de a-l trimite acasă au eşuat, pentru că sora şi nepotul acestuia nu au dorit să îl îngrijească, susţine Valentin Filip, managerul unităţii spitaliceşti. „Noi de vreo 10 zile vrem să îi dăm drumul acasă şi n-avem unde să îl trimitem. Iniţial, săptămâna trecută, vineri, la sugestia lui, l-am trimis la Pielea, acolo unde a copilărit, unde are casă. El acum are nevoie să meargă cu un cadru metalic şi cineva să îl îngrijească, să îi dea să mănânce”, a declarat directorul. Deşi, spitalul a luat legătura, prin telefon, cu sora şi nepotul, aceştia au susţinut că nu pot avea grijă de bătrân.

„Suntem obligaţi să îl găzduim în regim hotelier”

Din nefericire, porţile locuinţei, unde a trăit peste 60 de ani din viaţă erau închise pentru Toader Naciu. „Acolo, au găsit uşile închise la casă, deşi cei de la salvare spun că sora lui era la domiciliu. Cert este că salvarea l-a adus înapoi. El are externarea făcută de vreo 4 zile. Ce sa vă spun…noi îi dăm să mănânce, îl îngrijim, de milă. Suntem obligaţi să îl găzduim în regim hotelier”, a adăugat doctorul Filip.
În timp ce redactorii Teleorman news se aflau la spital şi stăteau de vorbă cu managerul, chiar în salonul lui nea Naciu, şi-a făcut apariţia un frate vitreg al bătrânului. Cum era şi firesc, l-am întrebat şi pe acesta dacă există vreo posibilitate să îl îngrijească pe bolnav, iar răspunsul a fost următorul: „eu îl respect aşa ca om, nu am avut niciodată o relaţie apropiată, suntem fraţi după mamă. Am şi eu familia mea şi nu-l pot lua la mine”.

„Nu mi-am mai văzut buletinul de 20 de ani”

Povestea este destul de încâlcită, pentru că în evidenţele unităţii spitaliceşti care îl găzduieşte pe Toader Naciu, domiciliul acestuia apare ca fiind la Bucureşti, la o adresă din sectorul 4. Numai că, omul nu recunoaşte că ar fi trăit vreodată în capitală, ba, mai mult decât atât, acesta nu ştie unde-i sunt actele de identitate. „Ca să nu mai îmi facă viză de flotant, mi-au făcut buletinul pe Bucureşti, la sora mea. Eu nici nu ştiu unde e… Nu mi-am mai văzut buletinul de 20 de ani”, a fost declaraţia şocantă a bolnavului.
Întrebat dacă nu mai are alte rude care să îl ajute, bătrânul a rosti,t cu lacrimi în ochi, că nu mai are pe nimeni, pentru că soţia şi copilul i-au murit.

Peste 4.000 de lei a cheltuit spitalul cu nea Naciu

Bătrânul nu are pensie şi nici alte venituri. „Am lucrat, dar nu am vârsta să mă pensionez. Am lucrat la cizmărie, la Răsăritul”, recunoaşte bărbatul. Acesta îşi câştiga existenţa muncind cu ziua pe la oameni prin sat. Bolnavul spune că avea grădină, la ţară, 2 capre şi avea ce să pună pe masă, până să i se întâmple tragedia.
Pentru că nu are venituri, bătrânul nu este nici asigurat medical, astfel că Spitalul va rămâne cu o datorie de peste 4.700 de lei, cheltuielile cu întreţinerea acestuia. „CAS-ul nu o să ne deconteze decât maxim 1.440 de lei, pentru că a fost urgenţă. Şi apoi ne mirăm de unde avem datorii. Astfel de cazuri avem de 3-4 ori pe lună”, a completat medicul Valentin Filip.

Cazul a fost preluat de DGASPC

Pentru a găsi o soluţie, cel puţin provizorie pentru bătrân, am întrebat şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să vedem dacă nu cumva statul îi poate oferi un loc unde să se refacă. „Noi venim în sprijinul celor care se află în nevoi speciale. În cazul pe care mi l-aţi relatat dumneavoastră, se ridică o problemă: domiciliul pacientului. În situaţia aceasta, noi răspundem la sesizarea dumneavoastră. O să trimit o echipă, să facă o anchetă socială, la Pielea, să vedem dacă acolo a copilărit, a locuit, să vedem dacă are o gospodărie, a cui este gospodăria…să vedem cine la îngrijit până acum şi să vedem în ce condiţii puteam să îl îngrijim până se recuperează, la domiciliu. O să luăm legătura  cu sora lui să vedem în ce condiţii l-a părăsit şi nu-l îngrijeşte. Dar până când facem toate acestea, o să facem o internare într-un centru pentru persoane vârstnice, până când îi rezolvăm situaţia”, a declarat pentru Teleorman news, Floarea Alesu, directorul DGASPC Teleorman. Cu toate că va trebui să îşi regleze conturile (pentru că şi cheltuielile cu instituţionalizarea bătrânului vor trebui suportate dintr-un buget), conducerea direcţiei ne-a promis că va găsi o soluţie pentru bolnav. „Pe această cale mai fac odată apel la spital, indiferent dacă sunt persoane vârstnice aflate în situaţii speciale, să ne sesizeze, indiferent din ce localitate sunt. Vă promit că într-un timp foarte scurt, noi vom afla ce se întâmplă şi vom găsi o soluţie”, a mai precizat directoarea.

„Atâta timp cât nu poate să se ducă la toaletă, o să îl mănânce viermii”

Redactorii Teleorman news au contactat şi familia bătrânului, respectiv pe soră şi nepot, pentru o mai bună informare a opiniei publice. Potrivit nepotului bolnavului, la scurt timp după ce echipa cotidianului nostru a plecat din incinta Direcţiei de Asistenţă Social şi Protecţia Copilului, un reprezentant al acestei instituţii a luat legătura cu acesta.
„Nu mă interesează. Am vorbit acum cu cei de la Asistenţă Socială din Alexandria, deşi el are domiciliul pe Bucureşti, să-l instituţionalizăm, să-l ducem la un azil. Situaţia e foarte complicată. Am făcut cerere şi în Bucureşti, am făcut cerere şi la sectorul 4. Eu sunt nepotul lui, am şi eu probleme, nu am cum să am grijă de el. Mama mea este bolnavă de cancer, în fază terminală, iar el este un bolnav imobilizat. El nu se poate deplasa nici măcar să îşi facă nevoile fiziologice. El a locuit singur acolo la ţară, dar atâta timp cât nu poate să se ducă la toaletă, o să îl mănânce viermii acolo singur. Eu îi deschid uşa, îl băgaţi acolo, dar peste o săptămână îl găsiţi plin de viermi, pentru că nu are cine să aibă grijă de el. Nu că nu e primit, e bine primit şi a fost foarte îngrijit ani de zile, dar atâta timp cât nu se poate deplasa la toaletă, nu are cine să aibă grijă de el, asta este ideea. Noi ne dăm tot concursul ca să îl instituţionalizăm undeva. Dacă se reface şi se deplasează, s-a rezolvat totul. Noi putem să îi facem o mâncare şi să îi lăsăm pentru o săptămână, nu asta e problema. Problema e să se poată deplasa”, a declarat nepotul lui Nea Naciu.
Nouă nu ne rămâne decât să urmărim acest caz şi să vedem care va fi soarta pecetluită de autorităţi pentru un bătrân neajutorat.

înapoi la partea de sus