Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Elevii romi nu vor să-şi recunoască etnia

Partida romilor a dat recomandari pentru elevi Partida romilor a dat recomandari pentru elevi

Partida Romilor „Pro-Europa” Teleorman face eforturi pentru a educa copiii de etnie romă, dar şi pentru a-i integra în societate. Astfel, conducerea acestuia doreşte ca viitoarele generaţii de romi să schimbe percepţia comunităţii cu privire la romi, iar aceştia din urmă să devină oameni responsabili, respectaţi, cu locuri de muncă, care să le permită să îşi întemeieze familii şi să trăiască ca orice alt român. În general, romi sunt blamaţi în comunităţile din care fac parte şi chiar dacă marea lor majoritate nu sunt şcoliţi şi nici nu doresc să facă mai mult, sunt şi excepţii, în sensul bun al cuvântului, care trebuie sprijiniţi şi ajutaţi.

În Teleorman, nu sunt foarte mulţi elevi de etnie romă, care vor să urmeze cursurile unui liceu sau chiar o facultate, însă aceea puţin care sunt trebuie să beneficieze de suport din partea autorităţilor, iar Partida Romilor „Pro-Europa” face eforturi să îi susţină. În acest sens, în perioada 15.05-20.06.2013, Partida Romilor a desfăşurat o campanie, denumită „Noi îţi dăm recomandarea”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, în cadrul căreia au mers prin şcolile din toate localităţile pentru a discuta cu elevii, părinţii, dar şi dascălii. În fapt, aceştia le cereau familiilor romilor, care terminau şcoala generală să solicite recomandări pentru a intra la liceu, pe locurile destinate acestora.
Potrivit preşedintelui partidei, Filip Marin, un tânăr care a reuşit să îşi finalizeze studiile superioare şi să lucreze în cadrul partidei, ajutat fiind de reprezentanţii acesteia de la vremea respectivă, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă organizate miercuri, de la orele 17.00 că la nivelul judeţului există 264 de locuri în licee, în principu două locuri în fiecare clasă.

La Blejeşti s-au dat cele mai multe recomandări

Deşi, elevilor de etnie romă li s-au prezentat beneficiile de care dispun dacă obţin un loc destinat lor în unităţile şcolare, mare parte dintre aceştia şi părinţii lor nu au vrut să se declare romi. La finalul campaniei, Partida Romilor a acordat doar 50 de recomandări pentru elevii de la clasa a VIII-a, care doresc să intre la liceu (dintre aceştia doar 35 s-au înscris la liceu) şi 12 recomandări pentru cei care vor să meargă la facultate. Filip Marin a mai spus că în localitatea Belejeşti s-au dat cele mai multe acte de acest gen, 12 pentru liceu şi două pentru facultate. La polul opus se află comuna Poroschia. Campania pentru liceu s-a încheiat, însă liceenii din clasele terminale încă se mai pot adresa Partidei pentru recomandări, pentru facultate.
Elevii de etnie romă nu ar trebui să se sfiscă să-şi declare etnia, deoarece instituţiile de învăţământ vin cu tot felul de programe pentru aceştia, burse, ba mai mult decât atât, Partida Romilor va urmări evoluţia lor şi chiar îi va implica în diferite proiecte socio-umane pe care le desfăşoară. Cu toate acestea, ei spun că se lovesc de cuvintele jignitoare ale colegilor, de indiferenţa şi repulsia comunităţii. O altă categorie de elevi le-a spus organizatorilor campaniei că nu au nevoie de recomandare, deoarece s-au pregătit foarte bine în timpul anilor de studiu şi consideră că vor promova cu brio evaluarea naţională şi vor intra la liceul care şi-l doresc. În cadrul conferinţei de presă a fost prezentată o tânără liceeană, care merge la cursuri, este o adolescentă care promite mult, astfel că a fost implicată ca voluntar în cadrul mai multor campanii pe care Partida Romilor „Pro-Europa” le derulează la nivelul judeţului.

înapoi la partea de sus