Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Mediatorii vor juca un rol important în stingerea conflictelor

Mediatorii au impartit brosuri Mediatorii au impartit brosuri

La 15 februarie 2013, otadă cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil, cetăţenii au fost obligaţi ca înainte să se adrese instanţelor de judecată, să treacă pe la mediatori, în speranţa că aceştia vor găsi o modalitate de a stinge un conflict sau de a găsi o soluţie unei probleme, care să fie agreată de ambele părţi. Ba, mai mult decât atât, de la 1 august, oamenii vor fi şi sancţionaţi dacă refuză să meargă la mediator, prin neprimirea reclamaţiei la instanţele judecătoreşti.

Mai exact, dacă între două persoane intervine la un moment dat un conflict, de la 1 august, înainte de a se adresa judecătorilor, o parte sau alta trebuie să se adreseze mai întâi mediatorilor. Aceasta este o obligaţie, care intră în vigoare peste o lună. În situaţia în care, diferendul nu se rezolvă la şedinţele de mediere, atunci se pot depune sesizări în instanţă, însoţite de un proces verbal încheiat de mediator sau un certificat de informare.
Medierea este de fapt o alternativă la apelarea la justiţie, fiind o procedură mult mai rapidă de a stinge un conflict. Mediatorii nu oferă soluţii, aceştia doar facilitează comunicarea între părţi, pentru ca acestea la rândul lor să găsească rezolvarea. Dacă la instanţă, câştigă o singură parte într-un proces, după mediere este posibil ca ambele părţi să aibă de câştigat.
Mediatorii alexăndreni, însoţiţi de voluntari au desfăşurat miercuri seara în municipiul reşedinţă de judeţ o campanie de informare a populaţiei cu privire la avantajele medierii. În acest sens, au fost distribuite pliante, flyere şi broşuri, trecătorilor, în acelaşi timp explicându-le acestora că de la 1 august este obligatorie o discuţie cu un mediator înainte de a apela la justiţie. Dan Popescu, preşedintele Centrului Regional de Mediere Muntenia-Sud a declarat că din februarie şi până acum, au existat teleormăneni care au apelat la această instituţie şi chiar au existat cazuri în care probleme au fost rezolvate. Potrivit acestuia, cazurile au vizat succesiuni, diferende comerciale, divorţuri etc. Un alt lucru care trebuie menţionat ar fi faptul că cetăţenii pot apela la mediatori şi pe parcursul procesului, aflat pe rol la instanţă, iar dacă problema se rezolvă, se trimite o comunicare la judecători pentru a întrerupe procesul.

înapoi la partea de sus