Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Pentru 50 de lei în plus, Revisal-ul va da, din nou, bătăi de cap

Pentru 50 de lei în plus, Revisal-ul va da, din nou, bătăi de cap

Salariul minim brut va creşte pentru a doua oară în acest an. Acesta se va mai umfla cu 50 de lei, faţă de ultima majorare din februarie, ajungând la 800 de lei, de la 1 iulie. Plata unor salarii mai mari nu este singura grija a patronilor, reglementările legale impunându-le acestora şi câteva obligaţii birocratice, care ignorate pot aduce amenzi de până la 8.000 de lei.

 Majorarea salariului minim pe economie la 800 de lei este prevăzută în HG nr. 23/2013, actul normativ publicat la final de ianuarie, care prevedea creşterea salarială în cele două etape.

"De la 1 iulie salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore, în medie, pe lună în anul 2013, reprezentând 4,74 lei/oră", se arată în HG nr. 23/2013.

Potrivit prevederilor legale, angajatorii care stabilesc salarii mai mici decât cel minim riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 lei.

Pe lângă plata salariului majorat, angajatorii au şi obligaţia de a raporta în Registrul de Evidenţă a Salariaţior (Revisal) această creştere salarială.

Act adiţional, decizie colectivă sau niciun document?

Potrivit reprezentanţilor ITM Teleorman, în 19 zile lucrătoare se face raportarea modificării efectuate în Revisal, în urma aplicării noii majorări a salariului minim brut pe economie. Totodată, majorarea salarială se dovedeşte la ITM Teleorman prin “actul adiţional individual, semnat şi însuşit de părţi”. Mai mult decât atât, potrivit inspectorul şef adjunct al ITM Teleorman, Viorel Dincă, “legea nu prevede decizie colectivă de majorare, ci doar prin act adiţional”, câtă vreme “orice modificare a Contractului individual de muncă se face prin act adiţional şi doar la încetare de contract individual de muncă se apelează la decizie”.

Din cauza legislatiei neclare, însă, înscrierea în Revisal a majorării salariului minim nu scapă de controverse referitor la documentele care ar trebui să justifice raportarea.

 

Părerile specialiştilor nu converg

 

Sunt specialişti care susţin că angajatorii trebuie să întocmească acte adiţionale pentru fiecare salariat, considerând că ar fi soluţia cea mai puţin riscantă în cazul unui control din partea inspectoratelor teritoriale de muncă.

Privind şi alte păreri ale unor specialişti din ţară, putem ajunge lesne la concluzia că actuala legislaţie permite interpretări, iar la nivelul inspectoratelor de muncă nu există întocmai o aplicare unitară a prevederilor.

De pildă, în percepţia unui specialist în salarizare, nu este interzisă întocmirea unei decizii în locul unui act adiţional la contractul de muncă, însă oricare ar fi opţiunea, angajatorul trebuie să fie conştient de interpretările ce pot apărea, în condiţiile în care Codul Muncii face totuşi precizarea că orice modificare a elementelor contractuale se face prin act adiţional în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii efectelor. Cu alte cuvinte, este bine să se evite modificarea în Revisal prin decizie colectivă, chiar dacă nu este considerată o greşeală.

Totodată, alţi specialişti în domeniu susţin că din punct de vedere legal, angajatorul nu este obligat să încheie acte adiţionale sau să emită decizii atunci când se majorează salariul minim brut, chiar dacă aceasta practică este larg răspândită. Argumentaţia stă în prevederea din Codul muncii, art. 17 alin. 3 lit. k si alin. 5, unde se precizează că “orice modificare a salariului de bază impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege”. Pe cale de consecinţă, întrucât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte prin hotărâre de guvern, nu este nevoie de acte adiţionale în cazul majorării lui.

Nu la fel văd lucrurile şi inspectorii de la Inspecţia Muncii care susţin nicio modificare în Revisal nu poate fi operată de la sine, ci trebuie să fie făcută în baza unui document justificativ. Astfel,

dacă firma are un număr mic de salariaţi, majorarea salariului ar trebui făcută prin act aditional pentru fiecare salariat încadrat cu salariul minim pe economie. Totodată, în cazul în care există

mai mulţi angajaţi, documentul justificativ pentru operarea în Revisal poate fi şi o decizie colectivă care să îi includă pe toţi angajaţii al căror salariu trebuie majorat la 800 de lei. Acest “poate” permite orice fel de interpretări din partea angajatorilor.

Indiferent de situaţie, angajatorul este obligat să anexeze la dosarul personal al salariatuluiun exemplar al actului adiţional sau copie a deciziei colectivă de majorare a salariului. Mai exact, dacă angajatorii aleg varianta actelor adiţionale, atunci se aplică regula generală şi nu excepţia, deci modificarea salariului minim în Revisal trebuie înregistrată în Revisal în maximum 19 zile lucrătoare, adică până în 25 iulie 2013, având în vedere prevederea de la art.17 alin.5 din Codul muncii, dincolo de orice interpretări.

 

înapoi la partea de sus