Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Plouă în Colegiul Naţional Anastasescu, iar la Şcoala nr.4, fluieră vântul prin geamuri

Plouă în Colegiul Naţional Anastasescu, iar la Şcoala nr.4, fluieră vântul prin geamuri

Dintre toate unităţile de învăţământ de pe raza municipiului Roşiorii de Vede, cea mai mare nevoie de reabilitare o are, la momentul de faţă, Colegiul Naţional Anastasescu, începând cu acoperişul, continuând cu tâmplăria şi terminând, poate, cu sistemul de încălzire.

Situaţia nu este deloc nouă, dar, se pare că niciodată nu s-au găsit bani în bugetul local pentru astfel de investiţii, deşi este una dintre cele mai performante unităţi de învăţământ din judeţ şi, nu de puţine ori, elevii au obţinut rezultate care au urcat colegiul în fruntea topurilor naţionale.
Pentru că s-a ajuns să plouă în colegiu prin acoperişul vechi şi găurit, municipalitatea s-a văzut nevoie să intervină în această vară. Costul înlocuirii acoperişului se ridică la aproape 7 miliarde de lei vechi, iar fondurile au fost alocate din cotele defalcate din TVA în urma repartizării făcute de Consiliul Judeţean, în urmă cu câteva săptămâni.
Primarul oraşului, Cristian Duică, este de părere că s-a ajuns într-o situaţie disperată nu doar din cauza lipsei banilor, ci, mai ales, din cauza dezinteresării.

„Este rău că lucrurile acestea au rămas nefăcute mult timp la Colegiul Naţional Anastasescu. Actul investiţional la această unitate de învăţământ nu a avut o continuitate, ca de altfel, la toate şcolile. Trebuia să meargă an de an. Aşa se face că se ajunge într-o situaţie disperată. În colegiu plouă în interior la momentul acesta şi trebuie să intervenim neapărat. Dacă se făcea în fiecare an câte ceva, sau, măcar, la doi-trei ani, nu ajungeam în situaţia aceasta”, ne-a declarat acesta.

Potrivit spuselor sale, la Colegiul Naţional Anastasescu este nevoie de investiţie urgentă şi în sistemul de încălzire care este vechi, depăşit şi energofag. Drept urmare, şi acesta trebuie înlocuit. Şi tâmplăria, veche de prin 1930, trebuie, de asemenea, înlocuită.

Colegiul Naţional Anastasescu nu este, însă, singura şcoală care necesită reparaţii.

„Acelaşi lucruri putem să spunem şi despre Şcoala nr. 4 unde fluieră vântul prin geamuri, iar  podeaua s-a mâncat. Şi aici este nevoie de investiţii foarte mari”, a mai spus primarul roşiorean. Reparaţiile necesită, însă, sume foarte mari, pe care administraţia publică locală speră să le procure cât mai repede fie prin proiecte europene, fie prin finanţări de la guvern. Altfel, cu sumele per elev primite de unităţile de învăţământ de la ministerul de resort, nu este nicio speranţă că reparaţiile se vor face vreodată. Acestea abia dacă ajung să se plătească curentul, întreţinerea, căldura şi alte cheltuieli mici pe care le are de făcut orice şcoală, în mod firesc. Abia dacă mai rămân bani să schimbe trei ferestre sau două uşi într-un an de zile.
Totuşi, sunt şi unităţi şcolare la care se fac investiţii prin contracte derulate în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, cum ar fi: sala de sport din curtea Şcolii Gala Galaction sau reabilitarea şi mansardarea Clubului Copiilor. Din păcate, unele dintre ele au fost sistate din lipsă de fonduri. Este cazul investiţiei  începute şi abandonate din 2007 la 
Şcoala de Arte şi Meserii unde este nevoie de 57 de miliarde de lei  vechi ca să se fianalizeze.


 

înapoi la partea de sus