Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

PROIECT: „Abilităţi diferite, nu dizabilităţi”

Arnold a castigat numeroase competitii sportive, desi este nevazator Arnold a castigat numeroase competitii sportive, desi este nevazator

Acesta este motto-ul Asociaţiei Phoenix Speranţa Mediaş, care a poposit ieri la Alexandria. Membrii acestui organizatii implementează un proiect cu fonduri europene, care are ca scop principal sensibilizarea populaţiei cu privire la integrarea persoanelor cu dizabilităţii. Mai mult, există  prevedere legală, prin care firmele care au mai mult de 50 de angajaţi să integreze în muncă astfel de oameni, lucru pe care angajatorii nu îl fac, ci preferă să plătească amenzi, susţin membrii asociaţiei. La acţiunea organizată ieri, pe platoul Casei de Cultură din municipiul reşedinţă de judeţ, au participat reprezentanţii autorităţilor publice locale (Primărie, DGASPC, CATALACTICA), dar şi campionul internaţional la paraciclism, Arnold Csaba Butu, care este nevăzător şi un exemplu demn de urmat.

Proiectul presupune deplasarea unei caravane în mai multe judeţe din ţară, iar activitatea desfăşurată de organizatori, cu sprijinul autorităţilor locale presupune demolarea unui zid, format din cuburi, pe care scrie „DEZABILITATE”. Mesajul este sugestiv, în sensul că se destramă primele trei libere, pentru ca toţi cetăţenii să conştientizeze şi să vadă abilităţile persoanelor cu dizabilităţi, şi nu problemele medicale. „Scopul proiectului este sensibilizarea publicului larg cu privire la integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi, sloganul este „dărâmăm ziduri pentru a construi punţi”, pentru aceasta am apelat la un moment simbolic zidul dizabilităţii, considerând totodată jocul de cuvinte diz-zid. În avem alături de noi şi pe Arnold Csaba Butu, paraciclist nevăzător, participant la olimpiada din Beijing, care este un exemplu pentru ceea ce încercăm noi să promovăm, anume mutarea accentului de pe ceea ce persoana nu poate, pe ceea ce poate. În cazul lui, interesul şi importanţa acordându-se capacităţii lui fizice şi nu incapacităţii date de deficienţa severă de vedere, de care suferă, a declarat Darie Croitoriu, reprezentantul asociaţiei. Caravana va poposi în 21 de judeţe, până la sfârşitul lunii iulie, Alexandria fiind al 11-lea oraş unde s-a derulat acţiunea. „Avem un zid pe care l-am construit, pe acesta scrie dizabilitate, vom dărâma primele trei litere tocmai pentru a simboliza ceea ce încercăm să transmitem, numai să punem accentul pe abilitate şi totodată, să încurajăm angajatorii să facă acest pas şi să integreze efectiv persoane cu dizabilitate la locul de muncă, la companii, întrucât majoritatea preferă să nu angajeze, să plătească amenzi, din anumite prejudecăţi şi asta încercăm să schimbăm”, a mai spus acesta. De asemenea, organizatorii au împărţit pliante şi broşuri, ce cuprindeau informaţii şi statistici legate de persoanele cu dizabilităţi.

Performanţa unui nevăzător

Un om deosebit, care a reuşit în viaţă şi care merită respectul şi aprecierea societăţii este Arnold Csaba Butu, campion la paraciclism, cu toate că suferă de o afecţiune gravă, lipsindu-i vederea, ce nu i-a permis să se bucure de alte privilegii ale vieţii. Acesta a reuşit să urce pe podium la mai multe competiţii naţionale şi internaţionale, iar ceea ce face practic îl califică pentru a-l cataloga un exemplu pozitiv. „Practic paraciclismul de 11 ani, deci ciclismul de performanţă pentru cei cu dizabilităţi. Ne-am calificat la jocurile olimpice din Beijing, la Londra nu am reuşit, dar o să încercăm iarăşi. Am participat la foarte multe competiţii naţionale, cupe europene, mondiale. În primul rând m-am apucat de atletism, la 33 de ani. Un antrenor mi-a spus că la această vârstă, oamenii se lasă de atletism, nu încep şi atunci am intrat într-un sport în care vârsta nu e aşa un obstacol de mare”, a declarat pentru presa locală, campionul. Însă, cuvintele antrenorului nu l-au descurajat, dar a ales să practice alt sport şi putem spune că premiile obţinute sunt dovada că a făcut-o foarte bine. L-am întrebat pe Arnold cât de greu este, ca nevăzător, să practici paraciclismul. „Problema e logistica, nu antrenamentele, nu concursurile, ci logistica. Cum piloţii lucrează, nu au întotdeauna timp şi trebuie să ne adaptăm nevoilor lor şi aşa că… Dacă ne-am putea antrena noi singuri, atunci ar fi mult mai ok. De obicei, ne antrenăm pe drumurile naţionale, nu e nevoie de o pistă specială”, a mai spus acesta.

înapoi la partea de sus