Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Vreau acasă! “Copilul îşi alege părinţii, nu invers”

Vreau acasă!  “Copilul îşi alege părinţii, nu invers”

Numărul cererilor privind adopţiile de copii a crescut în Teleorman, în acest an, comparativ cu anul trecut. O explicaţie ar fi şi modificarea legii 273/ 2004 modificată şi republicată în aprilie 2012, prin care s-au clarificat şi simplificat procedurile de adopţie, încât nu prea mai lasă loc de interpretări. Ca de pildă, legea interzice potenţialilor părinţi adoptivi să-şi poată alege singuri copilul, ca la piaţă.

Dincolo de lege, însă, adopţiile de copii se lovesc de bariera mentalităţii deficitare a societăţii, ceea ce determină multe dintre familii care au înfiat copii, să ascundă acest lucru. O atare omisiune poate fi în detrimental respectivilor minori adoptaţi care, mai devreme sau mai târziu, îşi vor judeca părinţii care l-au crescut pentru că i-au ascuns adevărul. Psihologic, acest lucru poate avea un efect negativ asupra minorului, şi mai ales în colectivitate, care s-ar putea manifesta în mod diferit, în funcţie de personalitatea şi profilul său psihologic.

Cine crede că procedura de adopţie a unui copil este floare la ureche, se înşeală, dar nu este nici de speriat.

Dacă pentru apariţia pe lume a unui copil sunt necesare 9 luni, la care se mai adaugă alte două luni de lăuzie, pentru a parcurge toate etapele necesare încredinţării spre adopţie ai la dispoziţie între şase luni şi un an, după cum este şi norocul familiei solicitante de a i se satisface solicitarea, potrivit cerinţelor acestora şi caracteristicile minorului aflat în baza de date a listei naţionale.

Potrivit directorului executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Teleorman, Floarea Alesu, de la începutul acestui an până la data de 1 iulie, se află în evidenţa instituţiei, în Teleorman, 32 de copii adoptabili, din care cinci sau şase au probleme de natură medicală, prezentând anumite forme de handicap. Totodată, pe lângă cei 32 de copii, mai sunt doi ale căror dosare se află pe rolul instanţei judecătoreşti pentru a putea deveni adoptabili.

Dar ce înseamnă să fie adoptabil? Dacă într-un an de zile, copilul abandonat de părinţii biologici nu este vizitat de cel puţin o dată, se deschide procedeul de adopţie, unde tribunalul hotărăşte ce decizie să ia în privinţa minorului. Dar înainte de a ajunge cazul pe masa judecătorului, echipa de specialişti din cadrul DGASPC care se ocupă de adopţii, trebuie să ceară acordul familiei biologice, iar în lipsa acesteia, rudelor de până la gradul 4, din care să reiasă că nu-şi doresc acel copil şi că sunt de acord de a intra ca minorul să intre într-un program de adopţii. Abia după pronunţarea instanţei, copilul este introdus în baza de date naţională privind copiii adoptabili, cu toate caracteristicile şi nevoile acestuia.

Iar aceasta nu este totul, întrucât şi potenţialii părinţi adoptivi trebuie să obţină atestatul, după parcurgerea anumitor cursuri care se întind pe o durată de 120 de zile, pentru ca respectivele familii care au solicitat adopţia unui copil să fie verificaţi de la cazierul juridic până la spaţiul locativ şi starea materială şi psihologică, fiind introduşi în listele naţionale de la Oficiul Român pentru Adopţii. Un atestat care va conta suficient mult la departajarea celor care au solicitat adopţia unui copil.

De aici încolo, printr-un  program naţional, calculatorul este cel care triază părinţii solicitanţi în funcţie de potrivirile şi caracteristicile copiilor din baza de date. Altfel spus, în funcţie de profilul copilului se ierarhizează familiile care se potrivesc acestuia.

“Copilul îşi alege părinţii, şi nu invers!”, ne-a declarat directorul Floarea Alesu.
 

Criteriile au fost desluşite

Pentru adoptarea unui copil, prioritate o au familiile care au locuiesc în Teleorman sau în judeţele limitrofe, dar şi în funcţie de vechimea atestatului. Se iau primele trei familii care corespund potrivit solicitării făcute în cererea de adopţie, după care se stabilesc întâlniri şi vizite cu minorul, pentru a se stabili compatibilităţi. Dacă una din aceste familii îşi exprimă, în maxim trei zile, dorinţa de a continua vizitele, se consideră că este interesată de a-l lua în adopţie. Astfel, instituţia suspendă  apariţia minorului în baza naţională de date, iar după mai multe zile se trece la demersul de încredinţare a minorului, în urma unei hotărâri judecătoreşti.

Pe o perioadă de 90 de zile, de încredinţare a minorului, se face monitorizarea acestui de către specialiştii DGASPC, de două ori pe lună, verificând dacă s-a adaptat sau nu noului mediu familial. Abia după parcurgerea celor trei luni se face raportul final, înaintându-se la tribunal cererea de încuviinţare spre adopţie.

“În principiu, în şase luni s-ar putea adopta un copil, dar poate dura şi un an, de la situaţie la situaţie”, ne-a spus directorul Floarea Alesu.

După încheierea procesului de adopţie, monitorizarea familiei şi a copilului se face pe o durată de doi ani.

Nu întâmplător, din cei 32 de copii adoptabili aflaţi în evidenţa DGASPC Teleorman, 15 au fost încredinţaţi în vederea adopţiei, iar pentru opt s-au dat încuviinţările.

Dacă la toate acestea mai adăugăm şi cele şapte dosare aflate în curs pe rolul instanţei pentru deschiderea procedurii de adopţie, în situaţia în care există 10 solicitări de adopţie în Teleorman, de la începutul acestui an până în prezent, iar şase familii au fost deja atestate. Ca o constare, majoritatea copiilor adoptaţi au vârste cuprinse între 1 an şi chiar 12 ani.

Famiile interesate de adopţia unuia sau mai multor copii se pot interesa direct la specialiştii Direcţiei Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Teleorman, pentru a se documenta cu privire la etapele care trebuie parcurse din punct de vedere legal.

 

înapoi la partea de sus