Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

200 de milioane de lei vechi cheltuie un senator, în fiecare lună

200 de milioane de lei vechi cheltuie un senator, în fiecare lună

Pentru fiecare senator care şi-a câştigat mandatul cu voturile teleormănenilor, statul român cheltuie până la 20 de mii de lei (200 de milioane lei vechi), în fiecare lună.

Asta, în condiţiile în care, până în present, nu s-au făcut deplasări în străinătate! Este vorba despre cheltuieli de transport, cazare, întreţinerea cabinetelor parlamentare, salariile angajaţilor de la cabinete, sau de indemnizaţiile (nete!) ale acestora.

În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, judeţul Teleorman s-a ales cu cel mai mare număr de parlamentari pe care l-a avut vreodată, ca efect al redistribuirii voturilor la nivel judeţean. Drept urmare, celor nouă parlamentari care au obţinut mandatul întrunind numărul necesar de voturi, li s-au mai alăturat, ulterior, încă trei, dintre care un senator şi doi deputaţi. În total, 12 parlamentari de Teleorman,dintre care 9 deputaţi şi patru senatori.  

Doi dintre aceştia, deţin, în prezent, două dintre cele mai importante funcţii din ţară. Este vorba despre Liviu Nicolae Dragnea care pe lângă faptul că este deputat, ocupă şi a doua poziţie în Guvernul României, respectiv cea de vicepremier, dar şi de Crin Antonescu, senator de Teleorman dar, mai ales, preşedintele Senatului României, adică, al doilea om în stat. Până în momentul de faţă, la capitolul avantaje, nu prea ne-am ales decât cu faima că am dat ţării doi dintre cei mai puternici oameni ai momentului plus încă 10 membri în forul legislativ al ţării. Drept pentru care, ne-am gândit să aruncăm o privire asupra cât ne costă aceştia. Începem cu senatorii.

Circa 9.000 de lei cheltuieli pentru fiecare senator

Cei patru senatori de Teleorman sunt: Crin Antonescu(USL-Colegiul Nr. 2), Timotei Stuparu (USL- Colegiul Nr. 3),  Nicolae Mohanu (USL) şi Florinel Dumitrescu (PP-DD) care-şi impart Colegiul Nr. 1.  Datele oficiale afişate pe site-ul Senatului (www.senat.ro), ne arată că cea mai  mare indemnizaţie netă lunară încasată din ianuarie până în martie 2013 i-a revenit lui Crin Antonescu, respectiv 6.188 lei. La polul opus se situează Nicolae Mohanu, cu suma de 4.938 de lei, surclasat de Timotei Stuparu şi Florinel Dumitrescu, fiecare dintre aceştia încasând, lunar, câte 5.031 lei.
La indemnizaţia lunară se adaugă: „diurna în teritoriu” care este în sumă variabilă de la 699,9 lei, la 1.539,78 lei, cel mai cheltuitor fiind Florinel Dumitrescu. Excepţie face Crin Antonescu în dreptul căruia este „zero” la acest capitol, dar şi la următoarele: diurnă deplasare în Bucureşti, cazare în Bucureşti, transport în ţară sau cheltuieli cu telefonul mobil. În schimb, pentru fiecare dintre cei trei se achită suma de 3.146 de lei pentru cazarea în Bucureşti iar pentru vorbitul la telefonul mobil câte în jur de 76 de lei, doar Florinel Dumitrescu crescând la 122 lei în luna februarie. La polul opus este Crin Antonescu care a vorbit pe mobilul de la Parlament doar de13 lei. Pentru deplasările prin capitală s-a cheltuit între 1.259,82 lei şi 2.239,68 lei iar transportul prin ţară 392,66 lei  pentru Florinel Dumitrecu şi Timotei Stuparu şi 620,46 lei  pentru Nicolae Mohanu.
În concluzie, cei mai puţini bani i-a cheltuit senatorul Crin Antonescu, 7.448 lei în fiecare dintre cele trei luni. Cu circa 1.000 de lei mai multa cheltuit, în medie, pe cele trei luni, Florinel Dumitrescu, în timp ce cheltuielile lui Nicolae Mohanu şi Timotei Stuparu se învârt în jurul sumei de 9.000 de lei. 

5.000 de lei lunar pentru materiale de întreţinere a cabinetelor senatoriale!
Deşi nu prea sunt văzuţi des prin teritoriu, iar cabinetele deschise aici nu prea depăşesc cifra 1, senatorii noştri sunt înglodaţi în cheltuieli pentru întreţinerea acestora  precum şi cu plata personalului angajat să le ţină locul cât stau în Senat (sau doar prin Bucureşti). Toate, însă, sunt decontate de stat. Astfel, cele mai mari cheltuieli cu personalul angajat sunt de 6.321 de lei şi le are senatorul Florinel Dumitrescu, dar nici preşedintele Senatului nu este mai prejos cu suma de 5.672 de lei. În schimb, Timotei Stuparu a cheltuit cu angajaţii de la cabinet numai 1.912 în ianuarie şi în februarie, suma crescând la 2.961 lei în februarie. Să fi crescut numărul personalului, sau le-o fi mărit salariile? Nu se ştie ce s-a întâmplat, la fel cum nu se ştie la ce număr de personal a împărţit Nicolae Mohanu suma de 3.604 lei în februarie şi martie, pentru că în ianuarie se pare că n-a prea avut nic unul având în vedere că nu are prevăzută nicio cheltuială la acest capitol.
Cel mai tare frapează cheltuielile pe care senatorii noştri le fac cu „materiale de întreţinere” a cabinetelor lor din teritoriu. Acestea sunt cuprinse între 4.409 lei şi 5.009 lei. Să fie vorba de produse de curăţenie sau pentru cafele şi sticle de wisky, pentru protocol? Greu de ghicit! Sau, poate că este vorba despre hârtia igienică, aia cu două şeţe şi cupreţ de preţ achiziţionată şi de Senatul României? S-or fi obişnuit cu ea prea tare, domnii senatori şi nu se pot lipsi nici acasă. Cert este că sumele sunt foarte mari.

În concluzie, un senator de Teleorman cheltuie de la 8.500 de lei până la 11.000 de lei numai pentru cabinetele senatoriale din teritoriu.  

înapoi la partea de sus