Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Anghel Toma, de 58 de ani, cel mai vârstnic pescar

Anghel Toma a fost cel mai varstnic pescar Anghel Toma a fost cel mai varstnic pescar

Există mulţi bărbaţi care au ca hobby pescuitul. S-au scris numeroase glume, bancuri şi poveşti pe această temă, iar atunci când întrebi un pescar cu ce captură a revenit de la baltă, e musai ca acesta să mai „umfle” un pic cantitatea. Pentru că primarul Alexandriei, Victor Drăguşin este un pescar împătimit şi pentru că a aflat că în municipiul reşedinţă de judeţ există mulţi pescari, administraţia publică a decis să organizeze o competiţie pentru aceştia.

20 de echipe s-au înscris în concurs, iar cel mai vârstnic pescar are 58 de ani.Startul la pescuit a fost dat vineri, la ora 12.00, cu toate că tragerile la sorţi s-au desfăşurat de la 10.00. Anghel Toma, de 58 de ani este un pescar înrăit şi a ales să îşi petreacă toate sfârşiturile de săptămână pe baltă. Se spune că, la pescuit, te relaxezi şi uiţi de toate grijile şi problemele cotidiene, iar nea Toma pare că a găsit oaza de linişte de care fiecare dintre noi are nevoie. Dacă la început i s-a părut o joacă, cu cât a trecut timpul, pasiunea sa pentru pescuit a devenit foarte importantă, chiar parte din viaţa sa.
„Pescuiesc de la vârsta de 7 ani. Un prieten m-a învăţat să pescuiesc. Merg la pescuit de 4 ori pe lună. Am fost şi la concursuri, ultimul la care am participat a fost în urmă cu două săptămâni. Am obţinut şi premii, chiar acum ultima dată am luat premiul I (21,4 kilograme). A fost cel mai mare premiu obţinut. Am mai luat şi locul II”, ne-a povestit bărbatul.
Am vrut să aflăm de la Anghel Toma dacă există un secret al pescuitului, însă acesta nu a dorit să ne împărtăşească din vasta sa experienţă. „Pentru o captură bună nu putem spune că putem vorbi de momeală, totul depinde de mărirea sau greutatea peştelui care există în lacul respectiv. Celor mai tineri le spun să persevereze chiar dacă nu prind odată, să nu renunţe. Să încerce să îşi facă singuri momelele, să nu aibă colaboratori şi să le ţină secrete. Nu trebuie divulgat sub nicio formă”, a adăugat cel mai vârstnic pescar.

Reguli indulgente pentru pescarii alexăndreni

„Cupa Alexandriei de pescuit la crap” a fost denumită competiţia, iar mare parte dintre concurenţi erau familiarizaţi cu regulamentele impuse în astfel de concursuri. Pentru că vorbim de un concurs cu câştigători, a fost şi un juriu, format din specialişti, care i-a supravegheat pe pescari pe parcursul celor două zile (competiţia s-a încheiat duminică, 9 iunie, la ora 12.00). Pentru că a fost o competiţie adresată pescarilor amatori, regulamentul nu a fost foarte strict. Cicerone Şerbănescu a fost unul dintre arbitri, care înainte de începerea propriu-zisă a concursului le-a spus pescarilor care sunt regulile. Acesta ne-a spus că este arbitru-pescar de peste 10 ani şi că a jurizat aproximativ 300 de concursuri. „Regulile sunt în funcţie de ce se vrea de la un concurs. Acest concurs fiind mai lejer, regulile nu sunt foarte stricte. Se pescuieşte doar cu 4 lansete, un singur cârlig pe fir, nu au voie cu nadă vie, ci doar cu nadă din cereale, acestea sunt reguli generale, care trebuie respectate la toate concursurile. Orice peşte viu se eliberează, fiind concurs sportiv. Nu au voie să părăsească locul de pescuit, decât cu aprobarea arbitrilor, decât în cazuri excepţionale. Se pot plimba doar pe baltă. Nu au voie să plece de pe baltă. Nu au voie cu barcă, cu sonar”, a explicat juratul.

Organizatorii speră ca acest concurs să devină tradiţie

Unul dintre organizatori ne-a declarat că intenţionează să mai organizeze astfel de competiţii şi anii următoare, asta dacă municipalitatea va fi de acord. Întrebat cum s-au gândit să organizeze o astfel de competiţie, Sorin Căciuliţă, unul dintre organizatori a spus: „Ideea ne-a venit, pentru că domnul primar este un împătimit al pescuitului şi cunoscându-ne am ajuns la decizia de a face un concurs pentru pescarii din municipiul Alexandria. Au fost cereri destul de mari, dar din păcate balta nu dispunea de mai multe locuri. Cred că 10% dintre alexăndreni sunt pescari, avem o pondere foarte bună, mai ales că avem şi lacuri multe pe lângă Alexandria”.
Câştigătorii au plecat acasă cu premii consistente, deşi şi ei au avut de achitat o taxă de 450 de lei per echipă. Pe lângă cupe, medaliile şi produse pescăreşti, Primăria Alexandria le-a oferit câştigătorilor premii în bani.
„Noi sperăm ca acest concurs să devină o tradiţie, dacă iese bine şi dacă domnul primar îşi va da concursul să mai organizăm încă unul, noi acceptăm cu cea mai mare plăcere”, a mai spus Sorin Căciuliţă.înapoi la partea de sus