Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Concert in memoriam Liviu Vasilică

Floarea Calota a smuls lacrimi de la public, in timpul baladei pe care a interpretat-o Floarea Calota a smuls lacrimi de la public, in timpul baladei pe care a interpretat-o

„Pentru mine, cântecul este o rugăciune, amestecat cu bucurie, cu durere, cu tristeţe şi dor”

Acestea erau cuvintele maestrul folclorului teleormănean, Liviu Vasilică, când era întrebat despre cântecul popular. Invitaţii de marcă care au participat duminică, la spectacolul comemorativ dedicat artistului au avut numai cuvinte de laudă, iar lacrimile care au curs pe obrajii celor prezenţi nu ne face decât să înţelegem, pe noi cei mai tineri, că Liviu Vasilică a dus Teleormanul pe cele mai înalte culmi ale muzicii populare româneşti.

A fost o emblemă şi va rămâne în sufletele celor care l-au cunoscut un om deosebit, cu suflet mare şi iubitor de frumos. Ca medic, a avut grijă de mii de copii, le-a alinat suferinţa şi i-a vindecat de boli. Liviu Vasilică a fost un artist, în adevăratul sens la cuvântului, dovadă stând prieteniile legate în cariera sa ca şi interpret de muzică populară. Respect şi cinste, asta îi poartă teleormănenii şi numai, marelui artist, chiar şi după ce acesta a plecat din lumea celor vii. Zenaida Bolboceanu, Petrică Mîţu Stoian, Ştefania Rareş, Viorica Flintaşu, Valeria Arnăutu, Floarea Calotă (teleormănencă de-a nostră), Maria Butaciu, Florin Pârlan, Angela Săftoiu, Eufimia Dogaru, Mariana Stănescu, Elise Stan, Irina Dragnea (fiica etnomuzicologului Emilia Comişel), Lia Cosma, cercetător la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Iuliana Grumăzescu, tot de la instituţia pe care interpretul Liviu Vasilică a iubit-o cel mai mult, sunt doar câţiva din cei care au avut numai cuvinte de laudă la adresa acestuia, vorbind atât despre calitatea de OM, dar şi de artist. Fiecare dintre aceştia a povestit o întâmplare, o întâlnire, o povaţă, un moment petrecut alături de Liviu Vasilică.

Momente unice, cu încărcătură emoţională

Astăzi, în data de 2 iulie 2013, Liviu Vasilică ar fi împlinit 63 de ani, iar familia, Florina Vasilică, soţia, alături de cei doi fii ai săi, Livia Şi Florin, sprijinită de Primăria Alexandria, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”din Bucureşti au dorit să îi aducă un omagiu, organizând un concert în memoria acestuia. A fost un spectacol de la suflet la suflet, deoarece baladele şi cântecele populare, interpretate cu mândrie şi cinste de artiştii invitaţi, dar şi costumele autentice româneşti, din toate colţurile ţării, te făceau să simţi încărcătura emoţională care cuprinsese pe toată lumea. Concertul a început cu micuţii de la Grupul „Muguraşi de Teleorman”, pe care Livia Vasilică îi învaţă jocurile populare. Florina Vasilică, care este şi meşter popular, şi fiica acesteia au pus bazele acestui grup, care funcţionează în cadrul Asociaţiei cultural-artistice „Liviu Vasilică, înfiinţate tot de cele două, în memoria artistului. Florin Vasilică, despre care se cunoaşte foarte bine că a moştenit talentul de la regretatul său tată şi care duce mai departe cântece culese din popor, a interpretat, alături de colegii lui de la Grupul „Teleormanul” una dintre cele mai cunoscute piese „Hai, hai cu trăsioara”, invitând, de altfel publicul să cânte cu el. Pe un proiector, în spatele artiştilor care au fost invitaţi să cânte, rulau imagini cu Liviu Vasilică din timpul vieţii sale, dar şi mesaje de la actori, realizatori de televiziune sau colegii de-ai acestuia. În sală, a fost prezentă şi una dintre colegele artistului, un medic, din Teleorman, Gabriela Păunescu (la rândul ei, aceasta este un mare iubitor de folclor şi lucruri autentice româneşti, fiind pictor iconar), care de altfel a fost prietenă apropiată a familiei Vasilică.

„Unic în stil, în ţinută”

Asta spunea Sofia Vicoveanca despre Liviu Vasilică. Deşi vremea nu a fost prielnică, pentru ca acest concert să se desfăşoare în aer liber, colegii de breaslă ai artistului au pus vremea capricioasă pe seama faptului că din Ceruri, Liviu Vasilică le oferă semne.
Iniţiativa acestui eveniment a aparţinut familie, iar o întâmplare fericită a făcut ca Alexandra Drăguţ, de la Compartimentul Cultură al Primăriei Alexandria să audă de intenţiile acestora şi să vrea să se implice. Astfel că, municipalitatea a realizat plachete memoriale, care au fost înmânate atât organizatorilor, cât şi invitaţilor. De ce Muzeul Satului Bucureşti? Mulţi poate se întreabă de ce evenimentul a fost organizat în capitală…pentru că este locaţia care l-a găzduit pe Liviu Vasilică la majoritate filmărilor, dar şi locul pe care acesta îl iubea foarte mult.
Cu siguranţă că spectacolul de duminică, de la Muzeul Satului, dar şi cuvintele frumoase rostite au ajuns până dincolo de această lume, iar Liviu Vasilică s-a bucurat de dragostea şi respectul pe care toţi cei prezenţi le poartă.


înapoi la partea de sus