Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Data disparuta dupa abia 9 ani

Data disparuta dupa abia 9 ani

Ziua Copiilor dispăruţi, din data de 25 mai, a repus pe tapet problema minorilor de soarta cărora nu se mai ştie nimic. Dacă la nivel naţional, peste 3.200 de copii au fost daţi dispăruţi, după cum reieşea din situaţia emisă de IGPR, dintre care şase proveneau din Teleorman.

Potrivit Poliţiei Române, numai în perioada 15 mai 2012 - 15 mai 2013, erau căutaţi peste 350 de minori. Aşa se face că la data de 15 mai 2013, se aflau în evidenţa poliţiei 359 de copii dispăruţi, dintre care 70 copii cu vârste până la 10 ani, majoritatea fiind căutaţi de peste un an. La rându-i, cei de la Organizaţia “Salvaţi Copiii” susţin că peste 95 la sută dintre dispariţiile de copii sunt reprezentate de fuga acestora de acasă sau din centrele de ocrotire, pe fondul relelor tratamente, a problemelor de familie, privind conflictele, violenţa şi  comunicarea deficitară dintre părinţi şi copii. La toate acestea se mai adaugă cazurile în care copiii sunt lăsaţi în grija bunicilor sau a altor rude, în situaţiile în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinatate.

Interesant este faptul că respectiva organizaţie nu ia în calcul că unele dispariţii ale minorilor ar putea fi şi din cauza posibilelor răpiri de către traficanţii de carne vie sau, pur şi simplu, ca urmare a vânzărilor ilegale de copii, care apoi ajung să fie daţi ca dispăruţi chiar de către părinţii care i-au traficat.

În schimb, organizaţia “Salvaţi Copiii” consideră că dispariţiile voluntare se produc ca urmare a consumului de droguri, a actelor delincvente şi a exploatării sexuale. Cu alte cuvinte, ne apropiem de un adevăr dureros.

 Dispăruţi în... nesimţire

 Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman, la momentul acesta mai sunt de găsit şase minori daţi dispăruţi, după ce, iniţial, au fost nouă.

Din aceştia, cel mai mic copil dat dispărut avea 7 ani, în ziua de 22 august 1998, când a dispărut de acasă. Inexplicabil, familia acestuia nu şi-a dat acordul pentru ca poliţia să mediatizeze cazul, ca şi când nu şi-ar fi dorit găsirea copilului. La atât se rezuma dragostea părintească în acea familie, prin indiferenţă şi nepăsare.

Un caz halucinant, însă, ne-a atras atenţia. În 1992, în Videle, o familie a constatat că le-a dispărut fetiţa chiar din faţa blocului în care locuia. Neobişnuit este faptul că părinţilor le-au trebuit nu o zi sau o săptămână să realizeze că le lipseşte copilul de acasă, ci 9 ani. Abia în octombrie 2001 părinţii au sesizat Preşedinţia României, dar printr-o scrisoare anonimă, cum că în anul 1992 le-a dispărut fiica. Anunţarea tardivă a acestei dispariţii, însă, poate naşte unele suspiciuni logice. Şi-anume, dacă vorbim de o familie săracă, atunci se poate crede că acei părinţi şi-au vândut copilul ca pe o marfă, lăsând să treacă atâţia ani pentru a anunţa dispariţia. Poate fi şi aceasta o ipoteză care ar explica logic de ce a fost anunţată dispariţia minorului atât de târziu. (vezi foto – minora Moldovan Mihaela Minodora). Indiferent de starea socială a familiei, oricât de numeroasă ar fi aceasta, nu pot avea nicio scuză părinţii că le-a trebuit 9 ani să anunţe absenţa de acasă a propriului copil.

- MOLDOVAN MIHAELA-MINODORA, NĂSCUTĂ LA 31 IANUARIE 1980, DN VIDELE  (foto 1).

Minora a dispărut din faţa blocului în care locuia, în data de 24 octombrie 1992, pe când avea 12 ani.

Dispariţia a fost semnalată printr-o scrisoare anonimă adresată Preşedenţiei României, abia în cursul lunii octombrie 2001.

Ceilalţi patru minori daţi dispăruţi în Teleorman, sunt prezentaţi succint mai jos, în caz că ar mai fi şanse de găsire a acestora:

- ARSU CRISTIAN, NĂSCUT ÎN 19 DECEMBRIE 1991, DIN TURNU MĂGURELE,  A FOST DAT DISPĂRUT ÎN 2 APRILIE 2007 (foto 2)

- GAGIU FLORIN, NĂSCUT PE 12 NOIEMBRIE 1987, DIN COMUNA MERENI. A FOST DAT DISPĂRUT PE CÂND AVEA 16 ANI, ÎN 2003, DUPĂ CE A PLECAT DE ACASĂ CĂTRE COMUNA LETCA NOUĂ, DIN GIURGIU (foto 3)

-BĂLAŞA ANDREEA -OANA, NĂSCUTĂ ÎN 12 OCTOMBRIE 1997, ÎN CĂLINEŞTI. AVEA 14 ANI CÂND A PLECAT, ÎN MOD VOLUNTAR, DIN CENTRUL TERITORIAL PENTRU PROTECŢIA COPILULUI DE TIP FAMILIAL, ÎN DATA DE 21 SEPTEMBRIE 2011 (foto 4).

 

-BEŞU MARIANA CRISTINA, NĂSCUTĂ LA 15 AUGUST 1994, DIN BEUCA.

A PLECAT ÎN ZIUA DE 1 SEPTEMBRIE 2011, CU BILET DE ÎNVOIRE, TOT DIN CENTRUL TERITORIAL PENTRU PROTECŢIA COPILULUI DE TIP FAMILIAL ROŞIORII DE VEDE (foto 5)

NOTĂ: - Ieri, după închiderea ediţiei, a fost găsită în Bucureşti, Beşu Mariana Cristina, care la momentul acesta nu mai este minoră, potrivit informaţiei furnizate astăzi, 28 mai, de către purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman.
 

înapoi la partea de sus