Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

LIVIU NICOLAE DRGNEA: „S-ar putea să nu mai fim interesaţi de Hidrocentrala de la Izlaz”

Aici aveau in intentie autoritatile sa construiasca hidrocentrala de la Islaz (foto arhiva) Aici aveau in intentie autoritatile sa construiasca hidrocentrala de la Islaz (foto arhiva)

La loc comanda! Vicepremierul Liviu Nicolae Dragnea anunţă, în premieră, la ultima vizită în Teleorman, că hidrocentrala de la Islaz nu se mai construieşte în comuna cu pricina, ci la Salcia. Autorităţile locale se chinuie de ani buni, de când Dragnea încă era preşedinte la Consiliul Judeţean să construiască această investiţie şi de fiecare dată, când erau campanii electorale, se aducea în discuţie hidrocentrala. Actualul vicepremier promitea locuri de muncă, bazându-se pe această investiţie, ba chiar, la un moment dat, prin anul…2009, dacă ne mai amintim bine, s-a identificat un teren, plin de bălării (unde s-a şi tăiat o panglică, în prezenţa oficialilor de la Bucureşti de la acea vreme), loc în care urma să fie construită hidrocentrala. S-au făcut chiar studii de fezabilitate pentru această investiţie…Dar, acum, Dragnea vine şi spune că nu mai vrea să construiască la Islaz, ci la Salcia.

Au curs râuri de cerneală despre Hidrocentrala de la Islaz, o astfel de investiţie aflându-se printre proiectele de dezvoltare a acestui judeţ. Nu mai departe de anul trecut, în campania electorală de la locale, iniţiatorul acestei investiţii, Liviu Nicolae Dragnea a inclus-o în platforma electorală, pentru un nou mandat la şefia Consiliului Judeţean. Ulterior, însă, planurile sale de viitor au fost altele, ajung deputat de Teleorman. Chiar şi în campania pentru alegerile parlamentare, Dragnea a vorbit despre această hidrocentrală, dar după ce a ajuns în capitală, oraşul tuturor posibilităţilor, şi-a schimbat părerea şi nu mai vrea să construiască hidrocentrala la Islaz. 
„S-ar putea să nu mai fim interesaţi de Hidrocentrala de la Islaz şi deja am început ofensiva puternică pentru Hidrocentrala de la Seaca, cu bulgarii. Este o investiţie uriaşă, înţelegeţi ce ar însemna pentru zona noastră, este vorba de vreo 3-4 miliarde de euro, investiţia în comun. Bulgarii sunt de acord, sperăm să-şi aşeze Guvernul cât mai repede, să fie un acord stabil, ca să avem parteneri. Ministrul Niţă a fost plecat în China, cu o tolbă de proiecte, iar la loc de frunte se află hidrocentrala de la Seaca cu bulgarii şi să sperăm că iese. Asta ar fi ceva cu totul deosebit”, a declarat vicepremierul Dragnea, la ultima vizită în Teleorman. Aşadar, hidrocentrala se „mută” un pic mai spre Zimnicea, tot de hârtie, bineînţeles. 

Cormoranul a stat în calea hidrocentralei

Pentru cei care nu îşi mai amintesc povestea acestei investiţii, o să reamintim cum a început totul. Era, pe undeva prin anul 2003, când Guvernul de atunci decide să se construiască această hidrocentrală, la Islaz. Trec vreo 5 ani, timp în care nimeni nu îşi mai aminteşte de investiţie, iar în 2008, Executivul de la Bucureşti anunţă, prin ministrul Economiei de la acea vreme, că s-au făcut demersuri importante pentru demararea lucrărilor. Adriean Videanu, că despre el este vorba, declara că hidrocentrala de la Islaz va iriga 300.000 de hectare de teren arabil şi că producători agricoli din Teleorman nu vor mai avea probleme. Ba, mai mult decât atât, acesta asigura că există bani pentru finanţarea investiţiei şi că lucrările nu durează mai mult de 4 ani.
În anul 2009, îşi face apariţia în zonă şi Emil Boc, primul ministru al României. De ce credeţi? Tocmai pentru a inaugura o bucată de teren, exact unde se varsă Oltul în Dunăre, din apropierea comunei Izlaz, acolo unde avea să se construiască hidrocentrala. Atunci, autorităţile spuneau că mai au nevoie de câteva avize pentru a începe lucrările.
Mai trece 1 an şi în 2010, aflăm tot de la aleşii noştri că proiectul de 300 de milioane de euro nu se poate realiza din cauza faptului că zone respectivă a fost declarată rezervaţie naturală, în pădurea din apropiere trăind o pasăre rar-întâlnită la noi în ţară, cormoranul mic, spre disperarea primarul din Izlaz, care spera că investiţia va creşte potenţialul de dezvoltare al zonei. În urmă cu 3 ani, reprezentanţii Hidroelectrica au solicitat să mute cuiburile acestor vieţuitoare, despre care populaţia din zonă nici nu mai credea că există, în altă parte, însă cei de la Mediu nu au fost de acord. Şi iar mai trec câţiva ani, mai bine spus vreo 2 şi când Mediul dă aviz favorabil, considerând că zgomotul produs de hidrocentrală nu va afecta păsările din aria protejată (situată la aproximativ 4 kilometri de locul construcţiei hidrocentralei), vicepremierul Dragnea mută locaţia, la Seaca.
Nu trebuie uitat un aspect, foarte important al acestei poveşti, care pare fi desprinsă din filmul „Păcală”, în toţi aceştia 10 ani, cât a trecut de la anunţul că în Teleorman se va construi o hidrocentrală, în toate campaniile electorale, politicienii ne promiteau construirea acesteia.

înapoi la partea de sus