Logo
Imprimă această pagină

"Lucru bun la nouă…ani!" De la 1 august, tarife unice la salubrizare

Nu s-au înfiinţat cele cinci staţii de transfer sau staţiile de preselectare, nu s-au distribuit recipientele pentru colectarea gunoiului menajer către toată populaţia judeţului, nu s-au încheiat contractele cu noul operator, mai sunt încă vreo 10 primării din judeţ care nu au aderat încă la proiect şi nici nu s-a făcut o informare adecvată a cetăţenilor deşi s-au scurs mai bine de 9 ani de când s-a iniţiat proiectul, dar Sistemul Integrat de management al deşeurilor menajere în judeţul Teleorman a fost declarat funcţional de către autorităţile judeţene, ieri, în cadrul unui eveniment organizat, parte în sala de şedinţe a instituţiei, parte pe platoul dintre Prefectură şi Direcţia Finanţelor Publice.


Festivitatea a fost de-a dreptul neînsemnată faţă de cea care a avut loc cu trei ani în urmă la Depozitului ecologic de la Mavrodin, când Liviu Dragnea a tăiat panglica inaugurală, dar rostul ei a fost mult mai important, având în vedere că a marcat un capăt de drum început în urmă cu mai bine de 9 ani. 
În concluzie, de la 1 august, tot gunoiul menajer din judeţ trebuie să ajungă la depozitul de la Mavrodin.

Cât ne costă gunoiul dus la Mavrodin?
Fiecare locuitor din oraşele şi municipiile judeţului, va trebui să plătească, de la 1 august, 6,7 lei lunar, indiferent dacă locuieşte la bloc sau la casă, pentru colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului la depozitul ecologic. Cei care stau la bloc, vor primi facturi în fiecare lună, contractele încheindu-se cu asociaţiile de proprietari, şi nu cu fiecare în parte. Proprietarii de case vor încheia, însă, fiecare în parte, contract cu Poalaris, iar facturarea şi plata serviciului se va face la trei luni. De acelaşi regim au parte şi cei care
trăiesc la sate, numai că ei vor trebui să achite 3,35 de lei de persoană, pentru fiecare lună.
Pentru agenţii economici şi instituţiile publice, facturarea gunoiului se va face lunar .
La case, fie că sunt în mediul urban fie că sunt în rural, gunoiul se va colecta săptămânal, din poartă în poartă, potrivit lui Mihail Cojocaru, preşedintele asociaţiei intercomunitare. Afirmaţia sa a fost confirmată şi de Luis Popa, directorul Polaris din Teleorman, care a specificat, însă, că la comune nu era prevăzut să se ia gunoiul de la fiecare casă, s-a luat această decizie ca să se evite aruncarea lui la marginea localităţilor.
 „Conform contractului de concesiune noi ar trebui să ridicăm doar de la acele platforme amenajate. Dar n-o să procedăm aşa, o să mergem din casă în casă, deoarece am văzut că acele platforme sunt puse la kilometri distanţă de case şi nimeni nu se va duce 7 kilometri pe jos să arunce gunoiul. Ca să nu mai apară situaţii în care să arunce gunoiul la marginea localităţii, vom merge din poartă în poartă”, a spus directorul Polaris. Potrivit acestuia, încasările se vor face prin încasatori proprii care vor merge la fiecare în parte şi care…urmează să fie angajaţi.
În ce priveşte termenul la care se vor încheia contractele pe noua firmă, Popa a dat doar un răspuns evaziv: „În cel mai scurt timp posibil”.

Dar tot la mătură rămânem
Deşi pe străzile oraşelor vom vedea maşini moderne care vor colecta gunoiul, curăţenia se va face tot cu mătura, altfel, costurile ar fi mult mai mari, potrivit lui Luis Popa, directorul Polaris. 
”Noi am adus un parc auto, asta ţine de autoritatea publică locală, de câţi bani are autoritatea administrativă”, a spus acesta. Conform spuselor sale, măturătorii nu au fost preluaţi de la firmele de salubrizare aflate în subordinea consiliilor locale şi rămâne de văzut cine îi va plăti de luna viitoare. 

Lucru bun la nouă…ani!
Autorităţile judeţene reprezentate de preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean au fost de acord că proiectul a durat mult mai mult decât fusese prevăzut, dar au arătat că mare parte din vină o poartă constructorul depozitului de la Mavrodin. Totuşi, preşedintele Adrian Gâdea a admis şi că amânarea a avut cauze „mai mult sau mai puţin obiective”. De partea celaltă, Ilie Bălan, cel care a fost coordonatorul proiectului, nu şi-a ascuns bucuria că, după ani de amânări, controverse, contestări şi chiar litigii în instanţe înalte, s-a pus punct inevestiţiei de 21, 5 milioane de euro. Satisfacţia acestuia provenea, probabil şi din faptul că, de acum încolo, sarcinile vor fi preluate de Mihail Cojocaru, preşedintele Asociaţiei intercomunitare pentru managementul deseurilor. Acesta s-a arătat mai rezervat dar cu destulă speranţă că lucrurile vor merge bine.
Din bucurie, vicepreşedintele Ilie Bălan a dat-o în laude la adresa echipei din cadrul consiliului judeţean care a lucrat la implementarea proiectului spunând că membrii ei au fost „foarte riguroşi, foarte exacţi, foarte corecţi”. S-au lăudat şi reprezentanţii celor doi operatori, respectiv Eco Sud SRL şi Polaris M Holding, beneficiarii contractelor de administrare şi exploatare a depozitului ecologic precum şi cel de colectare şi transport al gunoiului menajer. Aceştia au vorbit în termeni elogioşi despre experienţa firmelor respective şi despre judeţele în care îşi mai prestează activitatea.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.