Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Reţeaua de apă din Alexandria, izvor de... rugină

Reţeaua de apă din Alexandria, izvor de... rugină

În situaţia în care autorităţilor locale le-ar păsa de sănătatea populaţiei, atunci s-ar impune ca la o perioadă de 20 de ani să fie schimbate conductele de apă potabilă, potrivit unui specialist în sănătate publică. Nu se întâmplă, însă, o asemenea minune.


 În majoritatea blocurilor din Alexandria mai vechi de 20 de ani nu s-a schimbat o ţeavă prin care se face alimentarea cu apă. Ca drept dovadă, ieri, o echipă de muncitori au îndrăznit să schimbe un segment de conductă pentru apă potabilă de la subsolul unui bloc aflat pe strada Bucureşti. Aceştia au rămas „interzişi” când au văzut că apa aflată pe reţea conţinea un adevărat izvor de rugină. În câteva secunde, după scurgerea apei în spatele blocului unde s-a efectuat respectiva lucrare, trotuarul arăta ca după râcâirea unei table ruginite de pe o rablă. Dâre de rugină s-au impregnat în bitum, în afară de cea pe care o îngurgităm fără să ştim (foto). Poate că nu întâmplător numărul bolnavilor cu afecţiuni la rinichi, care au ajuns să facă dialize, se află în creştere. Autorităţile ştiu de proasta calitate a apei, dar neagă categoric acest lucru.

Primăria şi condominiile ar trebui să se implice pentru schimbarea reţelelor mai vechi de 20 de ani, mai ales că temperaturile ridicate din această vară vor deteriora şi mai mult calitatea apei. Şi nu vorbim decât de sănătatea populaţiei pentru care, oricum, nu se mai face ceva concret de multă vreme.

 „Apa este potabilă!”

 Deşi tot mai mulţi oameni nu mai au încredere în apa potabilă din reţeaua publică, furnizorul Apa Serv susţine prin buletinele de analiză efectuate că ar corespunde întru-totul normelor impuse. Din câte se pare, cel mai recent buletin de analiză chimică a apei datează din 19 aprilie 2013, iar probele care s-au prelevat de la Izvor Pasarela, arată că nu există depăşiri peste limita acceptabilă a parametrilor determinaţi (n.red. – turbiditate, pH, amoniu, azotiţi, azotaţi, cloruri, oxidabilitate şi duritate totală). Nimeni, însă, nu ia în calcul reţelele învechite care schimbă mult calitatea apei potabile până ajunge la consumatori.

Fără a se arăta cu degetul spre furnizor, în speţă societatea Apa-Serv, căci nu poate fi considerat singurul vinovat, am solicitat un punct de vedere al directorului respectivei societăţi aflate în subordinea Consiliului Local Alexandria. Potrivit acestuia, în Alexandria, şi nu numai, vor fi schimbate reţelele mai vechi de alimentare cu apă, printr-un program care va fi derulat până în anul 2015.  Pentru a ne edifica, în percepţia directorului, „reţele mai vechi” sunt doar acele conducte care au depăşit o perioadă de folosinţă mai mare de 40 de ani, şi nicidecum de 20 de ani.

Mai mult decât atât, directorul de la Apa-Serv este convins că apa pe care o distribuie prin actuala şi, implicit, vechea reţea, este perfect potabilă.

În atare situaţie se pare că rugina de pe conductele de la subsolurile blocurilor este, de fapt, pH-ul din compoziţia apei, care a măcinat ţevăria şi nimeni nu are vreo vină că grupurile sanitare se îngălbenesc subit de la apa cea „potabilă”. Doar pentru aceasta există detartrantul…

înapoi la partea de sus