Menu
Alexandra Ignat, primul nou-născut de Zilele oraşului

Alexandra Ignat, primul nou-născut …

Aşa cum ne-a obişnuit dej...

Un japonez,un englez şi un român, cetăţeni de onoare ai Alexandriei

Un japonez,un englez şi un român, c…

Anul acesta, municipalita...

OUG 77/2013 a subţiat organigrama Consiliului Judeţean Teleorman

OUG 77/2013 a subţiat organigrama C…

Ordonanţa pentru stab...

De dragul Educaţiei...  Consilierii locali au reuşit să umfle buzunarele firmelor de proiectare cu peste 6 miliarde de lei vechi

De dragul Educaţiei... Consilierii…

Fără să aibă prea mul...

Ce l-a determinat pe Funar să facă o astfel de dezminţire?

Ce l-a determinat pe Funar să facă …

Gheorghe Funar a fost...

Prev Next

Teleorman News

A+ A A-

Romii de la Roşiori, obligaţi să-şi pună morţii în cripte zidite

Romii de la Roşiori, obligaţi să-şi pună morţii în cripte zidite

Consiliul Local al municipiului Roşiorii de Vede a modificat regulamentul de administrare a domeniului public, după ce presa a mediatizat faptul că în unul din cimitirele oraşului au fost descoperite cavouri aparţinând unor familii de etnie romă, în care sicriele decedaţilor stau expuse la vedere, fără să fie îngropate sau zidite în cripte. Mai precis, s-a decis faptul că „în construcţiile supraterane existente în cimitirele municipiului este permisă înhumarea numai în cripte zidite”.

 

Hotărârea vine la interval de circa o lună de zile după ce Teleorman news a sesizat situaţia existentă în cimitirul situat pe strada Stelian Popescu. Stirea a fost preluată de cotidianul central „România Liberă”, iar, spre finalul săptămânii trecute, a apărut şi la două televiziuni naţionale, respectiv, B1 şi Antena 1.

”Publicitate negativă”

În cadrul şedinţei de consiliul local, primarul Cristian Duică a tras concluzia amară că „s-a făcut publicitate negativă cu ceea ce se întâmplă în cimitir” şi, ca urmare, se impune o hotărâre în ce priveşte construcţiile funerare. Mult mai vehement a fost viceprimarul Teodor Stângă care şi-a arătat nemulţumirea faţă de modul de abordare al Antenei 1 care nu a folosit doar imagini din cimitirul respectiv ci şi altele cu chiolhanuri ţigăneşti petrecute în cimitire din alte localităţi din ţară. Acesta a fost de părere că televiziunea respectivă a recurs la aceste tehnici „în scopul evident al inducerii în eroare a telespectatorilor”. Domnia-sa a mai susţinut şi faptul că acele construcţii au fost făcute „cu 10-15 ani în urmă, iar la vremea aceea nu au deranjat pe nimeni”.

În cadrul şedinţei s-au făcut oarece referiri şi la „articolul iniţial care a generat această situaţie”, dar cum nu puteam fi acuzaţi nici de rea intenţie nici de trucarea adevărului, referirile au fost făcute în limitele unui schimb normal de păreri. Pe de altă parte, consilierul PSD, Ion Gogoi, a subliniat faptul că astfel de situaţii reprezintă un real pericol pentru sănătatea publică, mai ales în perioada de descompunere a cadavrelor. De altfel, acesta şi-a spus părerea şi în calitatea sa de medic, atunci când i-a fost solicitată de presă. Consilierul social-democrat l-a contrazis pe colegul său liberal Cristian Popescu atunci când acesta a acuzat că romii au fost discriminaţi prin prezentarea cazurilor respective.

„în cazul unor înmormântări, depăşesc o anumită limită (…) le cântă, îşi dau dedicaţii”…

Încet-încet, dezbaterea s-a încins pe marginea subiectului, mai ales după ce a intrat în discuţie şi consilierul UNPR Mircea Ionescu, totodată preot paroh al unei biserici importante din oraş, dar şi protoereu al Protoeriei Roşiorii de Vede. Din spusele sale a reieşit că preoţii nu urmăresc până la final procesiunea religioasă de înmormântare, ci numai până la introducerea sicriului în cavou, lucru care a produs rumoare şi comentarii. Acesta a argumentat  prin faptul că „în cazul unor înmormântări, depăşesc o anumită limită. Stau, poate, o oră, o oră şi jumătate, le cântă, îşi dau dedicaţii… Nu se poate! Noi avem un rost al nostru, ne facem slujba la biserică, ne rugăm, îi ducem până la mormânt, iar de aici nu mai este treaba noastră. Aici este problema administraţiei, care ar trebui să supravegheze, în primul rând, construcţia şi, în al doilea rând, ceea ce se întâmplă, după”, a spus protoiereul.
„Cum adică? Lăsaţi mortul afară şi îl pun ei unde vor?”, a venit, prompt, replica primarului Cristian Duică.
„Nu e treaba mea. Eu am făcut slujba pe marginea gropii, am acoperit sicriul şi din acest moment este treaba celor care se ocupă de cimitir”, a răspuns Mircea Ionescu.

„Nu pleacă preotul până nu s-a îngropat mortul!”, a replicat primarul Duică, evident nemulţumit că tagma preoţească, prin vocea protoiereului, îşi declina orice vinovăţie în situaţia creată. Contrele dintre cei doi au ajuns la punctul maxim în momentul în care preotul protoereu a afirmat că în cimitirul respectiv nu sunt îngropaţi doar creştini ortodocşi, ci şi reprezentanţi ai altor credinţe sau culte religioase, iar în tradiţia lor înmormântările se fac după cum şi când vor familiile acestora şi sunt însoţite de petreceri cu mâncare şi băutură din belşug.
 „Eu, decât la satanişti n-am fost la înmormântare. Şi la evrei am fost. N-am întâlnit aşa ceva”, a venit, imediat, replica primarului Duică.

În cele din urmă, toţi consilierii locali au votat pentru modificarea regulamentului astfel încât „în construcţiile supraterane existente în cimitirele municipiului este permisă înhumarea numai în cripte zidite”.
Păcat însă că disputa verbală dintre edilul şef şi consilierul-preot protoereu s-a finalizat cu un fel de remiză şi nu s-a stabilit cui îi revine responsabilitatea pentru situaţia creată: administraţiei locale, sau preoţilor? Sau poate că, de fapt, şi unora şi altora.
Pe de altă parte, este ciudat faptul că atât primarul cât şi viceprimarul localităţii care ocupă aceste funcţii în urma unor alegeri electorale care au avut loc cu un an în urmă, au tratat întâmplarea la un mod mult prea personal şi nici unul, nici celălat (ca de altfel, niciun consilier local),  nu a cerut explicaţii Serviciului ADPP şi Administraţiei Cimitirelor, în ciuda faptului că personalul de acolo, ca şi conducerea, au în spate foarte mulţi ani de activitate şi, cu siguranţă, cunosc mult mai bine problema.

Dar, rămâne de văzut dacă se va schimba ceva pe viitor sau dacă lucrurile vor rămâne la stadiul de hotărâre de consiliu aprobată, dar neaplicată.

 

înapoi la partea de sus